Brexit var ett hårt slag mot studenter över hela Europa, som sedan sekel tillbaka studerar vid brittiska universitet. Storbritannien är också en av de mest populära destinationerna för studenter som vill berika sig på kunskap i en internationell miljö. Vill vi även i framtiden behålla dessa länkar krävs att vi tar fasta på en rad prioriterade områden för att minimera skadeverkningarna av Brexit.
För oss svenskar och skandinaver har inte bara Storbritannien varit en studiedestination, men en länk till Europa och världen själv. London är idag hem till tusentals svenskar och svenska företag som genom staden når tillgång till mängder av internationella kontakter. Därför är det heller inte konstigt att Storbritannien både är en av våra största handelspartner och ett land som vi har stora kulturella förbindelser med.
Som representanter för svenska utlandsstudenter är SISA en organisation vars medlemmar kommer påverkas starkt av Brexit. Vi inser naturligtvis att Storbritanniens val att lämna europeiska unionen oundvikligen kommer att få både politiska och ekonomiska konsekvenser. Dock så vill vi ta fasta på EU:s chefsförhandlare Michel Barniers ord, att vi ska vinna vår framtida relation med, och inte mot, britterna.
Tillsammans med tre andra europeiska organisationer för utlandsstudenter i Nederländerna, Danmark, Norge presenterar vi idag våra gemensamma ståndpunkter för hur vi bäst ser till att studier även i fortsättningen blir en viktig länk mellan Storbritannien och Europa.
- Till att börja med är det essentiellt för hela EU att studieavgifter för europeiska studenter i Storbritannien hålls kvar på samma nivå, och vice versa. Detta för att tillåta studentutbyten och de idag gynnsamma samarbeten som existerar mellan våra lärosäten.
- Därtill är det av största viktigt att visum- och övriga administration hålls på ett absolut minimum för att inte äventyra studierna för de som redan börjat sin utbildning, men också för de som planerar utbyten eller egna programstudier.
- Vi ser också Erasmusprogrammet som en hörnsten i relationen mellan brittiska och europeiska universitet men också i hela det europeiska samarbetet. Detta program bör vårdas och anpassas till en situation då Storbritannien har lämnat EU, och därmed även i fortsättningen finansieras av regeringar i både EU som Storbritannien.
Trots att ovan nämnda åtgärder kan minska skadorna av Brexit och bevara mycket av våra utbyten innebär också utträdet att Sverige måste stärka sina akademiska relationer med andra länder. I Europa handlar detta främst om att öka medvetenheten om franska och tyska universitet samt att gynna språkundervisning på ett tidigt stadium i livet. Utanför Europa finns också en rad selektiva universitet i Asien och USA som Sverige kan knyta närmare och formaliserade samarbeten med.
Slutligen hoppas vi att den svenska regeringen kommer att göra sitt yttersta i Europeiska rådet för att Storbritannien även i framtiden ska vara en studiedestination för svenska utlandsstudenter.
Carl-Vincent Reimers, politiskt ansvarig, Swedish International Students and Alumni (SISA), alumn Sciences Po Paris
Emanuel Örtengren, vice ordförande, Swedish International Students and Alumni (SISA), alumn Sciences Po Paris
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...