UPPDATERAD. Organisationen Skattebetalarna har hittat en ny så kallad slöseriombudsman, Slöso, med bakgrund i både Miljöpartiet och Medborgerlig samling.

Den 1 juni tillträder Josefin Utas som ny Slöseriombudsman hos Skattebetalarna. Närmst kommer hon från en tjänst som utredare på Sveriges Ingenjörer.

– Vi letade efter en person med driv i samhällsdebatten och med obändig energi och ett stort intresse för hur medborgarnas skattepengar används och förmågan att se de stora frågorna. Vi sammanfördes av en bekant och jag föll direkt, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna, och berättar vidare:

– Josefin har ett enormt engagemang och brinner för de här frågorna och hon har en förmåga att uttrycka säg och är inte rädd att gräva i frågorna.

Josefin har tidigare varit aktiv i Miljöpartiet, men har också jobbat med att bygga upp partiet Medborgerlig Samling (med).

Medborgerlig Samling beskrivs ibland som invandringskritiskt och konservativt. Hur rimmar det med bilden av Skattebetalarna?
 – Vi har haft flera Slöso som har drivit en massa olika frågor. Josefin kommer att ägna sig åt slöserifrågan på heltid och jag kan inte se att hon har några märkliga åsikter på något sätt.

Nu använder regeringen stora skattemedel för att komma till rätta med corona-krisen. Hur ser ni på det?
 – Vi kommer att agera, men vill inte vara organisationen som sätter sig på höga käpphästar när folk dör i respirator eller göra som flera vänsterorganisationer, som vill använda corona som en möjlighet att föra in vänsterpolitik, jag kallar dem ambulansjägare, säger Christian Ekström, och vidare:

– Det här är en unik och aldrig tidigare skådad kris som ger utrymme för åtgärder som är drastiska. Saker som är bra är att sänka skatten för företag för att hålla hjulen rullande. Sedan är det viktigt att åtgärderna avbryts så fort krisen är över.  Det gäller både saker som höjd a-kassa och företagsstöd. Annars finns det risk för att olika särintressen kommer att motverka arbetslinjen och vi får en massa företag som vill leva på skattepengar. Vi kommer att vara oerhört vaksamma.