I går klev Jessica Stegrud in som tvåa på Sverigedemokraternas lista över kandidater till EU-valet. Här berättar hon hur det gick till.

Den tidigare partipolitiskt obundna Jessica Stegrud berättade på en presskonferens i går att hon fått förfrågan från Sverigedemokraterna redan inför riksdagsnomineringarna. Då tackade hon nej. Hon har ett brett kontaktnät inom Moderaterna, men uppger för Dagens Opinion att hon inte varit i diskussioner med varken Moderaterna eller något annat parti utöver Sverigedemokraterna inför riksdagsvalet förra året.

– Jag har haft lokala engagemang och även lite som politisk sakkunnig och så men ingen riksdagslista har varit aktuell nej.”

Hon berättar vidare om sin digitala opinionsbildning.

– Jag började av en slump skriva på Facebook för några år sedan. Jag hade lite samtidsbetraktelser, skrev någon krönika och så. Sedan så rullade det på, men det var liksom inget planerat.

Finns det någon plan för din digitala kampanj nu inför EU-valet?

– Nej, det ska jag sätta nu i dagarna. Men man kan säga så här, jag tänker inte trötta ut mina Facebook-följare med en massa kampanjande. Utan det kommer bli en blandning som jag lägger ut med information om vad jag tycker är viktigt med EU och valet med lite andra personliga betraktelser. Sedan kommer jag eventuellt att starta en blogg och ha det som en kanal.

Podcasten som du har gjort med Ann Heberlein (m), kommer den att fortsätta?

– Jag vet inte. Vi hade ambitionen att göra fler avsnitt men vi har inte hunnit, det har varit väldigt intensivt. Ann kampanjade till riksdagen och jag har haft fullt upp med jobb. Men jag hoppas att vi kan fortsätta för jag tycker att det är väldigt kul.

Tror du att du kommer få någon draghjälp i kampanjen av Ann Heberlein?
 – Nej, jag vet inte. Jag tror inte att hon har någon anledning att promota mig, hon är ju moderat. Men man kan ju hoppas på lite support, det hade ju varit trevligt.”