• Kategorier
  • Veckans Brief
  • Om Oss
  • Annonsera
  • Jobb
  • Tipsa Oss
  • Kategorier
  • Veckans Brief
  • Om Oss
  • Annonsera
  • Jobb
  • Tipsa Oss
  • politik
  • pr
  • lobbying
  • arbetarrörelser
  • Affärer
  • undersökningar
  • Stor
  • debatt
Prenumerera
  • Prenumerera

06 Oct 2010

Myndigheterna dominerade medierna under pandemin

Den kritiska rösten är Inger Attestam medicinreporter på Svenska Dagbladet. Det är slutsatserna i en studie som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beställd av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs Universitet. Författarna av rapporten är Marina Ghersetti och Tomas A. Odén. - Ja, man kan säga att medierna fungerade som myndigheternas förlängda arm, säger Marina Ghersetti.

Den kritiska rösten är Inger Attestam medicinreporter på Svenska Dagbladet. Det är slutsatserna i en studie som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beställd av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs Universitet. Författarna av rapporten är Marina Ghersetti och Tomas A. Odén.

– Ja, man kan säga att medierna fungerade som myndigheternas förlängda arm, säger Marina Ghersetti.

Utgångspunkten för forskarnas mediekritik är mediernas uppdrag: att under ansvar informera om viktiga händelser och granska dem som har makt att besluta och påverka samhället.

I rapporten fastslår Marina Ghersetti och Thomas A Odén att: “Resultaten visar att samtliga undersökta medier satte in formationsuppgiften främst och att de nästan utan undantag solidariskt anslöt sig till myndigheternas riskbedömning och beslut om massvaccinering.”

Forskarna har gått genom artiklarna i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Expressen, samt inslagen i Ekot, Rapport och Nyheterna(TV4) för 251 dagar publicerade mellan 24 april och 31 december 2009.
Artiklarna var oftast alarmistiska. Den första rubriken i Aftonbladet var “Pesten sprider skräck i världen.” Expressens medicinreporter Anna Bäsén skrev: Hela världen kan drabbas.

Sammanlagt gick forskarna igenom 1 978 artiklar och inslag.

De aktörer som mest uttalade sig i medierna var svenska myndigheter. På toppen finns Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Även statistiken över enskilda personer som uttalade sig mest i medierna under den tiden toppas av företrädare för Smittskyddsinstitutet: Annika Linde, Maria Brytting, Jan Albert och generaldirektören Johan Carlsson.

Forskarna sågar alltså medierna för att inte ha granskat myndigheterna under förra året då svininfluensan klassades som pandemi. Forskarna anser att medierna borde ha gjort det trots att det rådde ett komplicerat läge.
Första tillfället för granskning infann sig redan 2007 då svenska staten tecknade avtalet om leverans av vaccin med Glaxo Smith Kline. Ett andra tillfälle fanns i juni 2009 då WHO utlyste pandemivarningen men smittan ännu inte nått Sverige. Ett tredje tillfälle fanns efter årsskiftet 2009-2010 då epidemin ebbade ut och majoriteten av svenskarna hade vaccinerat sig, menar forskarna.

Forskarna oroar sig att medierna genom att svika sin granskande uppgift abdikerar frivilligt från den arena de borde behärska. Genom att begränsa sig till att enbart bli informativa minskar också allmänhetens förtroende för pressen. Att medierna varit myndigheternas förlänga arm innebär inte att myndigheterna enbart gynnades.
Genom att inte granska WHOs beslut om att klassa svininfluensa som pandemi och genom att inte granska myndigheternas beslut att vaccinera hela befolkningen bidrog pressen kanske till att staten tog felaktiga beslut.
Marina Gersetti och Tomas Odén summerar: “I längden kan medborgarnas förtroende för medierna skadas av att billig, enkel och informationsinriktad rapportering prioriteras framför mer resurskrävande, granskande journalistik.”

Personerna som fick komma till tal mest antal gånger/huvudpersonAnnika Linde, Smittskyddsinstitutet 113 60
Anders Tegnell, Socialstyrelsen 84 37
Maria Larsson, folkhälsominister 52 20
Jan Liliemark, Läkemedelsverket 46 22
Ann Söderström, smittskyddsläkare 40 30
Maria Brytting, Smittskyddsinstitutet 38 24
Henrik Almkvist, chefsläkare, Stockholm 26 18
Jan Albert, Smittskyddsinstitutet 26 13
Åke Örtqvist, smittskyddsläkare 23 14
Johan Carlson, GD Smittskyddsinstitutet 22 10


Larmerande nyheter på första plats i medierna, antal
Nyheterna i TV4 61
Expressen 59
Rapport 59
Aftonbladet 56
Dagens Nyheter 49
Svenska Dagbladet 49
Göteborgs-Posten 37
Ekot 16

Av Tonchi Percan

oskar

rahlenoskar@gmail.com

Dela inlägg

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Share on WhatsApp

Ämnen

undersökningar

Liknande artiklar

Verktyg och strategier som moderna team behöver för att hjälpa sina företag att växa.

2024-03-07, 16:43

Änglamark petar Apoteket i hållbarhetsranking

Det har skett ett skifte i byrån SB Insights ranking SB Index över de varumärken som uppfattas mest hållbara av konsumenterna.

undersökningar
2022-05-08, 22:01

De vann partiledardebatten – poll of polls

Ulf Kristersson (m) tog hem partiledardebatten 8svt), det visar en sammanvägning av Aftonbladets och Expressens enkäter från Demoskop respektive Kantar Sifo. I relation till partiernas storlek i mandat, ser det annorlunda ut.

undersökningar
2021-05-04, 05:59

Tiktok förbi Snapchat bland ungdomarna

Den kinesiska appen Tiktok har passerat amerikanska Snapchat i daglig räckvidd bland ungdomarna. Detta enligt statistik från MMS.

undersökningar
2018-08-14, 10:07

Svenska forskare visar samband mellan skatteparadis och miljöförstöring

Forskarna från Stockholm Resilience Centre, Kungliga Vetenskapsakademin och universitetet i Amsterdam har presenterat en studie som visar samband mellan skatteparadis och miljöförstöring.

undersökningar
2018-08-09, 07:12

Svenskarna mindre pigga på politisk reklam

Undersökningen, gjorde bland 1 000 personer, tyder på att svenskarna är mer negativa till reklam i år jämfört med 2014. Andelen ganska eller mycket positiva har minskat marginellt från 16 till 15 procent.’ Andelen ganska eller mycket negativa har däremot ökat från 30 till 45 procent. Respondenterna fick svara på frågan: Vilken är din allmänna inställning till reklam från politiska partier? svaren i procent

undersökningar
2018-08-06, 05:12

INIZIO: De rödgröna knappar in på Alliansen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel via en webbenkät som 2 295 har besvarat 25 juli – 2 augusti.

undersökningar
2018-08-01, 06:47

Färre positiva till reklam – högskoleutbildade mest negativa

Undersökningen bygger på 1 086 intervjuer genomförda 14–21 juni 2018. med svarsfrekvensen 50 procent. Undersökningen visar att 50 procent är ganska eller mycket negativt inställda till reklam, jämfört med 52 procent 2016, då undersökningen genomfördes senast. Andelen ”mycket negativa” ligger på 19 procent. Andelen positiva till reklam har dock minskat från 18 till rekordlåga 17 procent.

undersökningar
2018-07-31, 06:13

Ipsos köper delar av GFK

Ipsos betalar i cash drygt 1 miljard kronor för fyra av GFKs divisioner:  customer experience, experience innovation, health och public affairs. Ipsos stärker sig inte bara inom de nämnda divisionerna utan får även ett bättre fotfäste i Tyskland genom affären.   De fyra divisionerna ligger på intäkter för uppskattningsvis drygt 2 miljarder kronor varav 55 procent kommer från EMEA, 39 procent från Amerika.

undersökningar
2018-07-31, 03:15

En tredjedel av storbolagen följer inte FNs globala utvecklingsmål

Undersökningen bygger på en genomgång av de senaste hållbarhetsredovisningarna från samtliga 93 svenska bolag på Stockholmsbörsens large cap-lista.

undersökningar
2018-07-25, 22:07

IPSOS: Max 42 procent till de rödgröna

Sämsta utfall är beräknat efter antalet väljare som redan har bestämt sig för att rösta på ett parti. Bästa utfall sker, som Ipsos ser det, när partiet lyckas behålla sin nuvarande väljare men också erövrare andra partiets väljare so överväger att rösta på partiet.   Undersökningen, som presenteras i Dagens Nyheter, gjordes 7-17 juni via 1805 intervjuer varav 803 via telefon och 1002 via webbpanel.

undersökningar
Se alla nyheter

Utvalda kategorier

AffärerAnnonsdebattprAlmedalen
Rolf van den Brink

Rolf van den Brink

2025-06-19, 09:39

”Krisvarning när kvinnorna tar över politiken”

2025-04-02, 09:02

”Sex-säkerhetsbomben (l) i regeringen”

2025-03-16, 12:55

”Northvolt visar vägen för nya påverkansmetoder – och böcker”
Se alla

DO JOBB

Inga lediga jobbannonser.

Se alla platsannonser

Mest läst

  • Prime ska bli spetsigt – erbjudanden och tjänster försvinner
  • Liberalerna har hittat en ny partiledare
  • Tidigare DI-medarbetare: Peter Fellman är svensk…
  • Liberalernas partiledar-pressträff skjuts upp
  • Tidigare M-minister till Rud Pedersen

Minst läst

  • Han gör JKL och MSL starkare på varumärke
  • Stefan Löfven (s) och Annie Lööf (c) håller pre…
  • Vänsterpartiet gör pressmeddelande av sorg för …
  • ”Dagens snackis kommer från Söder och inte Alme…
  • S föreslår en ”växa- växlareform”

Dagens Opinion är medieföretaget som riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning och digitalisering. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår kunniga publik med hjälp av journalistik av hög kvalitet. Vi lever främst på intäkter från vårt innehåll, i huvudsak från betalande prenumeranter eller temasponsorer som vill driva frågor, sätta agenda eller överföra kunskap via vårt redaktionella innehåll.
Dagens Opinion startades år 2009.

Dagens Opinion är politiskt obundet och drivs som ett privatägt oberoende aktiebolag med säte i Stockholm.

Ansvarig utgivare

Rolf van de Brink

rolf@dagensopinion.se
  • Veckans Brief
  • Dagens Opinion
  • Användarvillkor
  • Privacy Policy

© 2024 Dagens Opinion.

  • Twitterx
  • Linkedin
  • Facebook
  • Instagram