Partiet Medborgerlig Samling säger sig ha fått valaffischer förstörda framförallt av Moderater.

Affischerna ska ha förstörts natten till söndagen 5 maj vid Sergel torg i Stockholm.

– Affischerna revs ner av Moderater, framförallt från Muf. De satte även affischer över våra, berättar, Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig Samling.

Han berättat att han har varit i kontakt med Moderaterna om saken:

– De hänvisade till att man inte fick sätta upp affischerna före klockan tio och att det fanns en överenskommelse med Socialdemokraterna om det. Men vi hade fått tillstånd att sätta upp affischerna från midnatt. Vi skulle aldrig riva ner andra partiers affischer och det är konstigt att Moderaterna gör det, särskilt när det står på deras affischer att de ska stoppa stöldligor.

 

Mattias Thorsson, kommunikationschef, på Stockholmsmoderaterna sticker inte under stol med att det finns en överenskommelse.

– Det är Stockholm stad som beviljar annonseringen och partierna i fullmäktige brukar enas om en gemensam tid när annonseringen startar och slaget om Sergels torg inleds. Det var festligt som alltid. Men i år hade Medborgerlig Samling satt upp sina affischer under natten. Det får man inte göra enligt överenskommelsen.

Dock handlar det bara om en överenskommelse och inget juridiskt bindande. Men Mattias Thorsson tyckte inte moderaterna som tog ner affischerna gjorde fel:

– Jag vill ändå hävda att Medborgerlig Samling är ute i en gråzon. Och visst var de medvetna om överenskommelsen. Det twittradea ju om det under natten då de satte upp affischerna, säger Mattias Thorsson, som inte vill ha med Medborgerlig Samling i överenskommelsen:

– Om vi har en ordning där alla följer överenskommelsen är det bäst för alla. Annars kan det bli ett utnötningskrig där de mest aktivistiska småpartierna eller partierna med mest resurser vinner. Den här ordningen skapar arbetsro. Men Medborgerlig Samling kanske inte ska vara med och göra upp reglerna.

Mattias Thorsson utvecklar:

– Vi kan ju inte bjuda in alla Kalle-Anka-partier. Då skulle ju Alternativ för Sverige, som är större än Medborgerlig Samling, kunna fylla Sergels Torg, säger Mattias Thorsson, och lägger till:

– Medborgerlig Samling har ju varit väldigt medvetna om överenskommelsen och i deras integrationspolitiskaprogram står att svenska värderingar och principer är bättre än lagar, men så hittar de själva på abrovinklar när de sätter upp valaffischer.