Attacken mot de pr-konsulter som jobbar med att driva friskolornas möjlighet att göra affärer kom under en presskonferens där Socialdemokraterna presenterade tre vallöften: Presskonferensen inleddes med en sju minuter lång fotop där Magdalena Andersson lekte runt i klätterställningen på St Hansskolan i Visby med klättrande barn i bakgrunden, orkestrerat av regeringens presschef Odd Guteland.

För det första berättade Magdalena Andersson att regeringen i torsdags fattade beslut om att gå vidare med att låta utreda ett förbud mot ”vinstuttag”.

På frågan vad Socialdemokraterna anser vara skillnaden mellan att ”göra vinst” och ”ta ut vinst” svarade Magdalena Andersson:

– Skattepengarna ska gå till utbildningen.

Magdalena Anderssonhävdade också att friskolorna lägger ”miljonbelopp av våra skattepengar” på att försvara friskolornas möjligheter till vinst.

– Snart kommer lobbyisterna att påstå att vi vill ta bort det fria skolvalet och friskolorna. Men vi kommer att ha ett fritt skolval och kommer att finna möjlighet att driva icke vinstdrivande skolor, sa Magdalena Andersson, och vidare:

– Men vi kommer inte låta oss skrämmas av vinstlobbyn. Detta kommer vi att gå till val på.

Socialdemokraterna går även till val på att ett nationellt skolval och gå vidare med förslaget att stoppa etableringen av nya religiösa friskolor.