Därmed följer LO Socialdemokraternas strategi att göra valet till ett ”presidentval” mellan partiledarna Magdalena Andersson (s) och Ulf Kristersson (m).

LO har tidigare kampanjat på temat Trygghet för vanligt folk bland annat via kampanjsajten  Helasvaret.se. Nu släpper LO en aggressiv kampanj, som inleddes med ett debattinlägg av LOs ordförande Susanna Gideonsson i Expressen, vanligtvis Moderaternas hemmaplan.

Hon skriver bland annat om Ulf Kristersson att hans ”enda stora politiska projekt har varit att öppna för regeringssamarbete med Sverigedemokraterna, ett parti grundat av nazister” och vidare att hans ”ledarskap för tankarna till Jönssonligan, men utan en plan” och:

”Kristersson spelar tuff i medierna men att styra ett land förmår han inte. Är det någon som tror att denne lealöse ledare skulle kunna styra en högerregering med viljor spretandes åt alla håll?”

Nu rullar även själva kampanjen ut. LOs valledare Dan Mattsson berättar att slutkampanjen kommer att ha budskap som ”Ulf Kristersson vill stoppa sjukförsäkring till cancersjuka”.

–  Det är 12 dagar kvar till valet. Vi ska jobba i print och digitala kanaler och våra egna kanaler för att öka synligheten och dessutom trycka upp flygblad till hela landet, vi är mitt upp i en samtalskampanj där vi ska kommunicera med 200 000 och prata om det här så klart, säger Dan Mattsson.

LO jobbar inhouse och har kunnat vänta in i det sista med att sätta ner foten om slutkampanjen.

– Nu står det klart att Moderaterna går vidare med sin cyniska politik som slår med precision mot de som har det svårast, de vill införa stupstocken (i sjukförsäkringen) och skapar en tydlig kontrast när vi vill skapa trygghet för vanligt folk i stället för att rasera den som Ulf Kristersson vill göra i slutskedet.

Vad har ni fått för reaktioner hittills?
– De (Moderaterna) har kommenterat att vi far med osanning, men då vet jag inte om de har läst sin egen budgetmotion. En annan sak som talar emot dem är verkligheten. När de genomförde det förra gången var Ulf Kristersson socialförsäkringsminister under tiden stupstocken fanns. Vi visar effekten för våra medlemmar.

Vad vill ni uppnå?
– Vårt mål är att få en starkare socialdemokrati genom att prata med våra medlemmar om vad som står på spel: Öka tryggheten med Magdalena Andersson eller välja Ulf Kristersson som söker mandat att sälja ut sjukvård och med precision slå mot samhällets mest utsatt.