”Rösta för ett mindre efterklokt Sverige”, lyder Liberalernas devis inför valet 2022. Med menas att det gäller att göra rätt saker från början i stället för att behöva rätta till fel i efterhand. Budskapet syns på sex olika valaffischer med copy som ”Hellre fler läxförhör i dag än polisförhör i morgon” eller ”Rätt hjälp idag i stället för rättshjälp imorgon”.

Liberalerna släpper även två humoristiska valfimler som bygger på att partiledaren Johan Pehrson gör reklam för partiet i ett klassrum och interagerar med eleverna i rummet. Filmerna ska visas på bio och online.

Liberalerna ska framförallt ”fokusera på skolan” i valet, berättar partisekreterare Maria Nilsson.

”Vi är partiet som sätter kunskap och bildning högst”, säger hon.

Hon nämner även integration med det tillhörande reformprogrammet ”Förortslyftet” och klimatet som viktiga frågor för partiet att driva.

Liberalernas kommunikationschef och valledare Gustav Georgson, berättar att andelen väljare som kan tänka sig rösta på Liberalerna har ökat från 15 till 20 procent efter bytet av partiledare. Just dessa väljare riktar sig partiet till i sin valkommunikation. Gustav Georgson vill inte berätta var dessa väljare kan hittas, men sticker inte under stol med att  Liberalerna hoppas ta väljare från Centerpartiet och Socialdemokraterna. Han tror också på att intressera väljare som är trötta på politiskt spel.

Liberalerna lägger 15 miljoner kronor på sin valkampanj. Hur pengarna fördelas vill inte Gustav Georgson berätta.

”Det vore att spela motståndarna i händerna”.

Vilka är de viktigaste delarna i kampanjen?
”Det är våra valarbetare och medlemmars fömåga att prata och föra samtal med vänner och bekanta. Sedan försöker vi göra en kampanj som sticker ut för att nå uppmärksamhet. Sedan är så klart vår partiledare viktig i alla mediala framträdanden.