Sveriges näst största fackförbund Kommunal kommer inte att ha någon på plats under årets Almedalsveckan. I stället håller Kommunal ett stort sommarmingel 18 juni med bland annat finansminister Magdalena Andersson (s) på plats. Förbundsordförande Tobias Baudin förklarar.

– Vi har tagit ett beslut att vi inte kommer att vara på Almedalen i år, säger Tobias Baudin, och vidare:

– Vi har precis haft kongress och då har kongressen gett oss ett tufft mål, att vi ska vara 600 000 medlemmar 2030. Det betyder att vi ska öka med 100 000 medlemmar. Så de dagarna jag skulle ha varit på Almedalen, kommer jag att vara i Dalarna för att träffa medlemmar, men också för att försöka värva nya. Vi har ett tufft mål, så det är en prioriteringsfråga för oss.

Det är dock inte bara medlemsvärvningen som har fått Kommunal att hoppa över Almedalen.

– Den sista dagen jag var på Almedalen i fjol, tänkte jag på hur det var i Almedalen och hur jag skulle agera i framtiden. Nu tar vi ett sabbatsår, så vi kan avvakta och se hur Almedalen utvecklas. Men det är ingen bojkott, vi har inte sagt att vi inte ska vara där någon gång. Vi gör så här i år, så får vi se hur det faller ut och hur vi gör.

Kan man säga att du gör en Stefan Löfven?
 – Nej, det ska man inte jämföra med. Jag måste som ordförande prioritera min tid. I år kände jag att det viktigaste nu för Kommunal är att jag besöker arbetsplatser. Det har vuxit fram hos oss i Kommunal.

Har du uppfattat någon opinion mot Almedalen bland dina medlemmar?
 – Nej, egentligen inte. De tycker jag har en viktig uppgift att påverka makthavare och politiker och arbetsgivare. Vi har landat i att det vi egentligen gör när vi åker till den vackra ön, egentligen för att träffa väldigt många andra som befinner sig i Stockholm.  Därför bjuder vi in makthavare, arbetsgivare och politiker till Kommunal på ett ’välfärdsmingel’ nästa vecka. Vi vill prata med dem om de gigantiska utmaningar vi har i välfärden.

Ni är med på Järvaveckan, ordnar mingel i Stockholm men åker inte till Almedalen: Skickar det en signal?
– Almedalsveckan behöver fundera över sin framtid. Det blir mer och mer bilmärken och liknande som är där. Det känns som politikerveckan i Almedalen får allt mindre plats. Det behöver arrangörerna fundera på, säger Tobias Baudin.