SVT berättar att Vänsterpartiets toppnamn i EU-valet har tagit ut omkring en miljon kronor i traktamenten i Bryssel, trots att hon bor där.  Malin Björk själv anser att det upplägget är godkänt av parlamentet och att pengarna som blivit över ska betalas tillbaka. Hon får stenhård uppbackning från sin partiledare Jonas Sjöstedt på Twitter. Han ifrågasätter bland annat SVTs inslag.

Enligt SVT tar Malin Björk ut EUs dagtraktamente à 3 000 kronor per dag. Den senaste mandatperioden har hon gjort det 357 dagar och på så sätt fått ut 1 miljoner kronor i traktamente, enligt SVT.

Vad som sticker ut, enligt Dagens Opinions uppgiftslämnare, är att Malin Björk är skriven i Bryssel, och på så vis betalar mindre i inkomstskatt än i Sverige, runt 20 000 kronor, och till skillnad från andra EU-parlamentariker, inte har något boende i Sverige att betala för. Att ta ut dagtraktamente i sig är annars något som EU-parlamentarikerna gör, enligt Dagens Opinions uppgiftslämnare.

Malin Björk har använt sina traktamenten till att betala för inrikesresor och boenden i Sverige. Pengarna från dagtraktamentet som är över, ska betalas tillbaka, vilket det dock inte finns krav på.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt backar upp Malin Björk totalt på Twitter.

Han skriver bland annat:

”Det här ’avslöjandet’ begriper jag inte. Alla EU-parlamentariker som bor i Bryssel får traktamente. Till skillnad från andra stoppar Malin Björk inte de pengarna i egen ficka. Dessutom är hon helt öppen med kvitton från kontorsersättning och tar bara ut 29 000 i månaden.”

Och i ett annat:

”Vore ju intressant att veta hur andra EU-parlamentariker gör”.

Jonas Sjöstedt ger också systemet med ersättningar en känga:

”Ett uselt system som allt för många utnyttjar, men ingen annan svensk i EP är vad jag vet lika sparsam och öppen med utgifterna som Malin.”