Hur ser du på ai?
– I grunden väldigt positivt. Ai är inget nytt. Det har pågått i fler decennier, 50 år läste jag att en professor sa i Svenska Dagbladet, säger Erik Slottner och lägger till:

– Jag är positiv till att vi ska använda oss av alla fördelar ai ger oss.  Men längs vägen måste vi hantera de risker, inte minst de etiska, som ändå är förknippade med ai.

Vilken roll ska Sverige ha inom ai?
– Jag hoppas på en stor roll. Jag hoppas att många som forskar på och utvecklar ai ska välja att lägga sina resurser i och investeringar i Sverige. Det är också bra om Europa kan vara en naturlig plats för att utveckla ai eftersom vi nu tar fram en gemensam ai-reglering inom unionen som respekterar mänskliga rättigheter och ser till att få fram en hållbar utveckling av ai.

Ska Sverige ha en egen ai-strategi?
– Ja, vi håller på att ta fram en samlad digitaliseringsstrategi där ai kommer att vara en viktig del.  Sedan har vi också presenterat en särskild ai-kommission.  Så vi bryter ut det (ai) lite extra. Men jag tycker att det är viktigt att ai blir en del av den samlade digitaliseringsstrategin så att vi inte ser ai som en solitär satellit.

Varför måste ai var en del av digitaliseringsstrategin?
– Ai är en del av digitaliseringen. Utan data kan du inte utveckla ai.  Och data får vi från digitalisering. Så det gäller att se detta som ett kretslopp och inte plocka ut beståndsdelar. Jag tycker, och det har också Sverige fått kritik för av bland annat OECD, att digitaliseringspolitiken har varit för fragmentiserad, för uppdelad. Jag ser det som en viktig uppgift att få en mer samlad digitaliseringspolitik.

Andra länder har en enskild ai-strategi och profilerar sig inom området och det framförs kritik om att Sverige halkar efter. Hur ser du på det?
– Det är allvarligt. Sverige har ju en ai-strategi som är några år gammal, men har brist på konkreta åtgärder, den är ganska luddig. Den är i praktiken inte levande idag. Och så är det med många andra dokument. Därför är det viktigt att vi får den samlande strategin. Då hoppas jag att Sverige återigen ska kunna vara ett land som med stolthet kan bära ledartröjan.  För Sverige halkar efter generellt i digitalisering och det finns enorma möjligheter, inte minst för offentlig förvaltning att använda ai i mycket större utsträckning. Jag hoppas kunna presentera flera åtgärder framöver under mandatperioden.

När ska digitaliseringsstrategin vara på plats?
– Vi har inget datum utsatt för det. Det kommer att ta tid.  Det är ett stort arbete och vi måste få in många olika synpunkter. Vi har haft ett möte med digitaliseringsrådet och kommer att ha nästa möte tidigt under hösten.  Rådet kommer att vara ett viktigt stöd i arbetet. Jag får återkomma med en tidsplan.