–  Det är såhär SD alltid krishanterar. Full attack mot etablerade medier och opposition. Det vill säga mot det de kallar etablissemanget, trots att de själva utgör regeringsunderlag och därmed ju själva är etablissemang. På så sätt är hanteringen ingen överraskning. Men det är flera delar av Kalla Faktas granskning kvar, så fortsättning följer, säger Juan-Pablo Roa.

Vad attacken mot medierna för konsekvenser?
–  Det underminerar förtroendet för medierna och i förlängningen också för det demokratiska samtalet. Den väljargrupp som SD vänder sig till är de som har lägst förtroende för etablerade medier. Det är självklart ingen slump utan en väl studerad och för SD välfungerande strategi. Men det är klart att den bidrar till att försämra och ytterligare polarisera det politiska och det demokratiska samtalet.

Är strategin gångbar på sikt?
– Den har fungerat i bra många år nu och jag tror att den kommer fungera för SD åtminstone så länge som Jimmie Åkessson är partiledare.

Hur uppfattar väljarna detta?
–  Det här är precis såhär SDs väljare vill att deras partiledare ska agera och det vet såklart Jimmie Åkesson. Hans krishantering fungerar mobiliserande mot den egna väljarbasen. Det är samtidigt en polariserande strategi där de som inte sympatiserar med SD får större aversion mot partiet.

Sitter han säkert efter detta, Jimmie Åkesson?
– Han sitter säkert och har stort förtroende i sitt parti. Krisen är egentligen större för regeringspartierna som å ena sidan behöver ta avstånd men o andra sidan vill behålla regeringsmakten och då är beroende av SDs stöd, säger Juan-Pablo Roa.

Charlie Stjernberg, expert på mediekriser, tror att Sverigedemokraterna har tänkt igenom sin strategi ordentligt när det gäller hanteringen av Kalla faktas uppgifter om trollfabrik.

– Inget SD gör är snutet ur näsan. De är i regel kloka i vilken strategi de ska ha för att hantera kriser. Det är inte en slump att de väljer detta spåret. Frågan är vad han (Jimmie Åkesson) vill uppnå.

Charlie Stjernberg har en teori:

– Frågan är om SD känner att de har blivit en del av det politiska etablissemanget. Det här kan vara ett utspel som än en gång placerar SD som underdog som skiter i hur andra partiet gör. Det finns ett egenvärde i att vara annorlunda. Det skulle kunna förklara den valda strategin.

Dock ser Charlie Stjernberg problem med strategin.

– Det är problematiskt att SD försöker klistra på TV4 en etikett som inte många känner igen sig i. Möjligtvis hade det fungerat att säga att public service håller sig med ’vänsterliberala’ journalister. Men jag tror inte att många tycker att TV4 är en hemvist för dem.

Charlie Stjernberg utvecklar:

–  Framförallt är det en väldigt våldsam attack mot journalsikten. När man inte gillar det som förmedlas kallar man det fake news. Det är identiskt med vad Donald Trump kör med. Journalister är fiender till folket.

Jimmie Åkesson sätter sig på ”höga hästar” vad gäller ”talet till nationen”.

–  Det hade varit en annan sak om han hade sagt det i synk till TV4. Men det här är riggat med egen partibeteckning, han tittar i kameran på ett statsmannamässigt sätt och så kommer en sådan här attack.

Är det framgångsrikt att starta krig mot medierna?
 – Det är klart att kärnan av SDs väljare inte ger så mycket för traditionell journalistik. Men SD har som utsatt mål att gå om Socialdemokraterna. Frågan är då om det fungerar med denna retorik? Det tror jag inte. Jag har högre tankar än så om väljare och journalister.

Charlie Stjernberg ser att frågan om trollfabriker inte kommer att rinna av Jimmie Åkesson så lätt.

– Givet graden av snack om avslöjandet, kommer frågan att leva under EU-valet, som jag förstår är viktigt för SD.

Charlie Stjernberg hade valt en annan strategi.

– Ta ansvar och lägg ner skiten och säg att det samma har hänt både S och M tidigare. Det är sättet att hantera frågan.

Kommer Jimmie Åkesson att överleva detta?
– Ja, om han vill. Absolut. SD är inte ett parti som andra och han avgör själv om han vill avgå. Det finns inget partitryck på något som inte var rätt har skett. Det är en toppstyrd organisation rakt igenom.