BRYSSEL. Den moderata delegationen i Bryssel lever ett eget liv men röstar som den ska. Men vad kan möjligen ha hänt som fick nomineringskommittén att peta valvinnaren Anna Maria Corazza Bildt? Eller är det i Sverige som striden egentligen har stått?

I dag har Moderaterna partiråd och ska spika listan över nomineringarna till EU-valet. De senaste månaderna har det rått ett spel i partiet om platserna.  Efter tre mandatperioder åker de två parlamentarikerna Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark hem.  Anna Maria Corazza Bildt vet hur man vinner val och vill vara kvar, men har hittills inte fått vara med på nomineringslistan. Så vad har hänt i den moderata delegationen i Bryssel egentligen?

Inför ett 20-tal svenska journalister på besök i EU-parlamentet säger Anna Maria Corazza Bildt, vad hon tycker om att hon har blivit petad från listan över Moderaternas kandidater till EU-valet 2018.

På frågorna svarar hon att hon inte vet varför hon är petad. Hon har inte fakta. Har det något med hennes sätt att utöva jobbet som moderat EU-parlamentariker? Varför har ingen tagit upp det med henne under de tio år hon har varit här Bryssel?

Under de här dagarna är även den förra M-ledamoten Isabella Hökmark på besök i EU-parlamentet. Ingen verkar veta vad hon gör här. Hennes man Gunnar Hökmark gör sin sista mandatperiod som EU-parlamentariker. Han återvänder till Sverige.

Det här är paret som har varit tajt med paret Carl och Anna Maria Corazza Bildt. De har ätit middag tillsammans. Gunnar och Carl har jobbat oändliga arbetstimmar tillsammans. Men när Anna Maria Corazza Bildt kryssar sig in till EU-parlamentet 2010 skär det sig snart.

Idag skriver Isabella Hökmark inlägg på Facebook där hon stöttar nomineringskommitténs förslag, alltså listan där den förra familjevännen Anna Maria Corazza Bildt inte får vara med.

Gunnar Hökmark var den självklara delegationsledaren Men Anna Maria Corazza Bildt tycker annat när hon kommer ner. Hon vill dela på ledarskapet och detta diskuteras på ett möte men det slutar i ändå långt senare med att det blir skrik och gap på ett möte tills Gunnar Hökmark slår näven i bordet och slår fast att det är han och ingen annan som delegationsledaren. Både Anna Maria Corazza Bildt och Gunnar Hökmark vill vinna mark i gruppen som EPP hör till. De verkar inte komma överens. Det blir bråk om resurserna. Som delegationsledare har Gunnar Hökmark en extrakassa att fördela, men vart tar pengarna vägen? Och hur kommer det sig att EPPs anställda pressansvariga blir Gunnar Hökmarks personliga?

Samtidigt, hur lätt är det att samarbeta med den överenergiska Anna Maria Corazza Bildt som ofta går sin egen väg men blir arg och känner sig förminskad när Gunnar Hökmark skriver debattartiklar i hennes frågor med Christofer Fjellner, som han bildar radarpar i EU-parlamentet med sedan 2004.

De har kunnat köra sitt team ostört i parlamentet. Intresset för vad de gör i Bryssel från moderpartiet har varit lågt, inte minst från Fredrik Reinfeldt under hans tid som statsminister 2006-2014.

– För Fredrik saknade europaparlamentet betydelse. Det var rådet, rådet, och rådet som gällde, säger en uppgiftslämnare.

Kanske är det vad bråket i den moderata delegationen handlar om: De sätter själva upp ramarna och spelreglerna. Delegationen lever ett eget autonomt liv som varken väljare eller partikollegor bryr sig så värst mycket om. Med undantag för valen till parlamentet var femte år.

Christofer Fjellner, besöker även han gruppen svenska journalister. Med en syltryggad yoghurt i handen svarar han på de svenska journalisternas frågor.

– Jag har varit den konsekventa rösten för frihandel i en tid då frihandeln ha varit ifrågasatt. Utan mig hade inte EU haft frihandelsavtal med Pakistan, Filippinerna, Burma och Ghana. Jag har predikat frihandel.

Christofer Fjellner berättar mer:

– Det är också det där sakerna som inte syns, som att avvärja alla hoten med snus eller se till att det går att köpa kontaktlinser på nätet, säger han och ser bekymrad ut.

– I dag har vi tre svenska politiker som jobbar med handel, jag, Cecilia Malmström (l) och i viss mån Ann Linde (s). Om några månader har vi ingen. Det känns väldigt viktigt att andra svenska politiker tar upp stafettpinnen.

Hur har då arbetet i den svenska, moderata delegationen fungerat de senaste tio åren?
– Det är färgstarka personer med stark vilja som söker sig till Europaparlamentet och det gör det svårt med lagbyggen. Det har varit lättare konflikter om ansvarsfördelning och organisatoriska frågor, men det taget i beaktning har vi hållit en gemensam linje. Konflikterna har varit undantag.

Han har inte undgått snacket om nomineringsprocessen i Sverige:

– Det finns väl två bilder. En om två män som har förtryckt en kvinna. En annan om en nomineringskommitté som faktiskt vill ha förnyelse.

Gunnar Hökmark säger att han tänker jobba på ända in i, inte kaklet, men väl ”planket” med att slutför jobben han gör för bankunionen och konkurrensrapporten,

Vad är du mest stolt över?
– Det strider mot min ödmjuka natur…jag har sett till att Sverige har fått fler mandat. Först inför 2009 års val fick vi två mandat och sedan lyckades jag nästan med väpnad strid slita ett mandat, som vi skulle förlora när Kroatien gick med, ur österrikarnas gap. Nu när britterna lämnar lyckades jag se till att Sverige får ett nytt mandat, vilket inte var självklart. Sedan är det förargligt att ingen moderat har fått de mandaten.

Han betonar också sina insatser på telekomsidan som har lett till att roamingavgifter mellan EU-länderna har avskaffat och en gemensam regelbok för bankunionen.

– Jag anser att jag har uträttat väldigt mycket.

Hur lång tid tog det att bli varm i kläderna?
– En månad. Ska man hit så ska man veta vad man vill. Jag tror inte på det här med att man ska gå och lära sig.

I Sverige pratas det om att folk som man vill bli av med i svensk politik och som kanske inte har de vassaste knivarna i lådan, skickas till EU. Hur är det med det?
– Det är dum arrogans. Jag såg att Peter Wolodarski skrev något sådant i DN för en tid sedan. Då vet man väldigt lite om detta parlament och vad som sker här. Här finns blivande presidenter, premiärministrar och blivande och tidigare utrikesministrar av alla de slag. Jag valde att komma hit för att jag vill och för att jag kände för det.

Hur har arbetet i den moderata gruppen varit den senaste mandatperioden?
– Jag går inte in på interna frågor. Jag känner vad du fiskar efter. Jag har som princip att aldrig kommentera interna förhållanden.

Det är ju mycket diskussioner vika som ska åka ner nästa mandatperiod. Vad krävs för kvaliteter?
– Man står till förfogande och blir nominerad för att folk vill välja en. Jag har aldrig haft några synpunkter på det och på nomineringsprocessen. Vi har en nomineringskommitté som har det uppdraget och jag har inga synpunkter på det.

Det kan ju uppfattas som ni som är här inte vill att Anna Maria Corazza Bildt ska vara kvar här och försökt påverka processen?
– Jag tror att nomineringskommitté har valt med fullständig integritet. Den här typen teorier hör till det som alltid sker.

Det verkar finnas en spänning här nere i er delegation och tycks ha hänt saker, går det att sprida lite ljus på detta?
– Nej. Det överlåter jag till nomineringskommittén.

Sker det någon kampanj mot Anna Maria Corazza Bildt, man kan ju dra i lite trådar och så?
– Jag har alltid låtit bli att dra i sådana trådar. Och jag tror inte att någon skulle bry sig om vilka trådar jag drar i eftersom jag ska lämna, säger Gunnar Hökmark.

Hur beskriver då Anna Maria Corazza Bildt själv arbetet i delegationen?
– Vi driver moderat politik. Vi har underbara medarbetare. Vi ser till att vi kommer fram till en gemensam röstlista. Vi har inte haft en enda stor skiljelinje, men jag har haft mer fokus på rättigheter för kvinnor och barn.

Har ni jobbat bra ihop?
– När det gäller att driva moderat politik, absolut.  Men jag vill vara med i nästa mandatperiod och öka Moderaternas inflytande och ge oss en starkare ställning inom EPP. Jag känner att min fulla potential kan komma fram under en tredje mandatperiod. De andra här har varit nere i tre mandatperioder. Jag tror min erfarenhet, kunskap, kompetens, kontinuitet, mångfald, trovärdighet och mitt nätverk behövs, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Aftonbladet har hittat en ”M-källa med god insyn” som berättar vad kritiken mot Anna Maria Corazza Bildt handlar om: ”vredesutbrott och taskig behandling av personal, inte sällan offentliga utskällningar.”

Artikeln publicerades 8 november.  Två veckor innan partirådet skulle besluta om listan.

Långt tidigare, i mitten av oktober känner flera toppmoderater till vilka namn som står överst på listan och att Anna Maria Corazza Bildt inte står med. Själv får hon definitivt besked 23 oktober när listan presenteras på en presskonferens av den tidigare Nacka-politikern Erik Langby, som betonar att det handlar om att hitta moderater som kan skapa ett högre valdeltagande och uppfattas Sverige för att göra ett bra och relevant jobb i EU.

Då har ändå Anna Maria Corazza Bildt kryssat sig in två gånger och den sista förbi både Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner. Då har hon gjort sig ett namn som kämpe mot matsvinnet. Då har hon agerat vallok i Moderaternas senaste riksdagsval och åkte landet runt för att värva röster.

Varför är hon då inte på listan?
– Jag har inte fått någon mer förklaring och några besked mer än alla andra på presskonferensen, som ingen tror på. Jag har frågat om var uppgifterna och skriverierna och anklagelserna handlar om, men inte fått besked och fakta. Det är viktigt att vi bygger en kultur av respekt för varandra och pratar med varandra och den som är berörd.

Inför journalisterna i EU-parlamentet uttrycker hon vad hon känner:

– Man behandlar inte människor på det här sättet. Inget parti i Europa kastar ut en företrädare som har hjälpt till att vinna val.

Hon tycker den svenska politiska kulturen måste ändras.

– Det ska inte handla om att prata om folk, utan med folk. Folk ska inte känna sig förminskade.

Hon känner samtidigt stöd:

– Det är många som ringer och säger att jag ska fortsätta kämpa och att jag är deras talesperson och att denna kultur måste bekämpas, särskilt när det gäller kvinnor. Vi behöver mera starka kvinnor. Inte färre.

Anna Maria Corazza Bildt påpekar också att hon är första vice ordförande i konsumentutskottet, har jobbat fram ett beslut om fri rörlighet för data, jobbat med migration, asyl, gränskontroll, datskydd och sitter i det särskilds utskottet mot terrorism och utöver det vice gruppledare i jämställdhetsutskottet och parlamentets talesperson när det gäller våld mot kvinnor och övergrepp mot barn.

Samtidigt, i Sverige, finns en grupp moderater som kämpar om en plats i EU-listan. De politikerna kan i sin tur ha stöd från olika falanger inom Moderaterna. För alla Moderater som vill ha en plats i Bryssel utgör Anna Maria Corazza Bildt ett hot. Hon skulle sannolikt kryssa sig förbi alla. Samtidigt är Anna Maria Corazza Bildt moderaternas möjlighet att mobilisera väljare. Det gäller inte minst Arba Kokalari på plats fyra på listan. Så om Anna Maria Corazza Bildt har mött motstånd i Bryssel, kanske det största motståndet nu kommer från Sverige.

”Nomineringsprocesser tar fram det sämsta ut folk. Det är bara krig som är värre”, berättar en uppgiftslämnare, som vet hur den moderata slipstenen dras och inte är särskilt förvånad över det som sker nu.