Planerna för ett politiskt maktskifte blir alltmer konkreta och nu börjar SDs så kallade äntringsstyrka att ta form. Åtminstone två tidigare moderater kan vara aktuella för äntring av äntringsstyrkan.

 

Sverigedemokraterna menar allvar med sina ambitioner att påverka en M-Kd-regering. Partiet har redan börjat värva medarbetare till en äntringsstyrka och flera moderater är på väg att lämna sitt parti för att börja arbeta för Sverigedemokraterna, utifall bildas en M-KD-regering efter valet 2022.

För Sverigedemokraterna finns det dubbla syften med äntringsstyrkan. Dels är det en signal till M & KD att man menar allvar med ett samarbete, dels vill man kunna påverka utfallet av samarbetet i en så gynnsam riktning som möjligt.

Med hjälp av slipade tjänstemän hoppas SD få genomslag för sin politik i förhandlingarna och dessutom ha förmågan att följa upp ingångna överenskommelserna så att man inte blir rundade av M & KD som har erfarenhet av att sitta vid makten.

Partisekreteraren Richard Jomshof har själv talat om att SD håller på att formera en äntringsstyrka, med Alliansen inför valet 2006 som förebild.

– Denna tjänstemannaorganisation är en förutsättning för att vi ska kunna samverka och sitta i regering med andra partier, konstaterade han på en presskonferens som han deltog i med partiledaren Jimmie Åkesson och gruppledaren Henrik Vinge.

I äntringsstyrkan ska det ingå både erfarna opolitiska tjänstemän och politiskt tillsatta tjänstemän. Flera personer kan vara på väg att värvas från Moderaterna och många av dem har en bakgrund från regeringskansliet under Reinfeldt-eran. En tjänsteman som kan komma till användning i en äntringsstyrka är den tidigare moderaten Gustav Gellerbrant som var sakkunnig hos dåvarande justitieministern Beatrice Ask och som numera arbetar som policyansvarig och operativ tjänstemannachef hos Sverigedemokraterna.
En annan tjänsteman som är redo att arbeta för SD har tidigare haft flera toppositioner inom näringsliv, media och offentlig förvaltning. Det rör sig om Erik Kristow från Sundsvall som sannolikt kommer att ingå i SDs äntringsstyrka.

Erik Kristow, som är 50 år, utbildade sig till kemiingenjör på gymnasiet, men insåg sedermera att han var mer intresserad av samhällsfrågor, politik och språk vilket ledde till att han studerade samhällsvetenskap och humaniora i Uppsala.

Han har en filosofie magisterexamen i ekonomisk historia och avlade senare en executive MBA i Stockholm.

Under studietiden i Uppsala engagerade Erik Kristow sig i studentpolitiken och var även ordförande i den konservativa studentföreningen Heimdal.

Erfarenhet från media har han skaffat sig i rollen som politisk redaktör på Nya Wermlands-tidningen i Karlstad, han har även arbetat på Sveriges Television som informatör.

I näringslivet har Erik Kristow varit aktiv på Danske Bank som presschef och på ABB var han chef public affairs på bolagets svenska del.

I regeringskansliet var han under fem år rådgivare till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Erik Kristow har även drivit eget företag inom information, pr och lobbying.

I Ånge kommun är han ansvarig för frågor som spänner över hela personal- och utvecklingsområdet och han har titeln personal- och utvecklingschef, han är även stf kommunchef.

I januari besökte Erik Kristow SD:s partisekreterare Richard Jomshof i riksdagen och nyligen var han återigen i riksdagen – den här gången för att hälsa på SDs riksdagskanslichef Sammy Almedal som är operativt ansvarig för äntringsstyrkan.

Snart börjar nya jobbet för Erik Kristow.

Dagens Opinions har sökt Erik Kristow för mer information

vet du mer?

här kan du berätta mer anonymt