Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof berättar om ”äntringsstyrkan” som han ska sätta upp inför ett regeringsskifte 2022. Själv vill han avgå som partisekreterare före valet, men har hittills inte blivit bönhörd av partiledaren Jimmie Åkesson.

Richard Jomshof berättar att Sverigedemokraterna har lånat begreppet från Allians-partierna som inrättade en gemensam äntringsstyrka inför valet 2006.

– Äntringsstyrkan består än så länge bara av Sverigedemokrater. Vi gör ändå en viktig poäng av att vi är uppgiften mogen och faktiskt tillsätter en grupp som börjar ta form, säger Richard Jomshof och berättar om arbetet:

– Nu försöker vi få in tjänstemän i gruppen. Vissa har varit på Regeringskansliet tidigare och de ska vara redo att ta steget in.

Har ni tjänstemän som sitter i äntringsstyrkan?
 – Vi har tjänstemän som kommer att sitta i äntringsstyrkan. Det är min bestämda uppfattning. Om vi får in tjänstemän som har jobbat med andra partier på den nivån är det så klart oerhört värdefullt. De kan berätta för oss hur man jobbar och komma med goda råd.

Men Sverigedemokraterna hämtar även kunskaper från annat håll.

– Vi har också tagit råd av både Dansk Folkeparti och Sannfinländarna. Det är ju ändå två partier som har suttit i eller varit stödpartier för regeringar. Vi har fått en del goda råd. Och vi kanske kan undvika en del misstag som har gjort i våra nordiska grannländer.

Vem leder er äntringsstyrka?
 – Det kan jag inte säga idag.

Finns det en grupp på plats?
 – Det är inte riktigt färdigt. Men vi i ledningen tillsammans med våra tjänstemän diskuterar exakt hur den ska se ut.

Vad gör du själv efter valet 2022?
– Jag hoppas att jag sitter i riksdagen fortfarande, men jag skulle hemskt gärna vilja gå in i valrörelsen och kunna vara fokuserad på politiken. Jag har inte haft något större problem med att vara partisekreterare, men tyvärr blir mycket av det politiska arbetet lidande. Jag saknar sakpolitiken, så förhoppningsvis en talespersonsroll. Men det är upp till Jimmie Åkesson.

Men du släpper partisekreterarrollen?
 – Om jag får bestämma, kommer jag att göra det.

Vilka politiska frågor vill du helst jobba med?
 – Jag har jobbat med skolfrågor och kriminalpolitik, där jag har varit talesperson. Det är frågor som ligger mig varmt om hjärtat. Så klart är jag också intresserad av frågor kopplade till migration och integration. Vi får se helt enkelt vad Jimmie Åkesson säger. Jag vill jobba med politik i valrörelsen och inte organisation.