På Liberalernas partiråd i dag fattades beslut om vilka politiker som ska toppa EU-listan.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och riksdagsledamoten Said Abdu toppar Liberalernas EU-toppnamn Det innebär att den tidigare föreslagna tvåan Allan Widman petas till förmån för Said Abdu.

Efter denna tuffa valomgång, i kampen om topplaceringarna, viskas det om att den utslagna Allan Widman kommer att satsa på att bli partiledare i stället. Ett val som Liberalerna väntas göra innan sommaren.

Ledamoten Maria Weimer fick tredjeplatsen, Allan Widman fick ta över Said Abdus föreslagna fjärdeplats och på femte plats finns Karin Karlsbro.

Said Abdu, om valberedningen föreslog till plats fyra, är inte helt okontroversiell.

2015 hamnade han i blåsväder för att ha kallat en partikollega i Trollhättan psyksjuk.

2016 avslöjades att han under sin tid som styrelseledamot och ägare i en restaurang med att inte ha betalat ut löner till sina anställda. Restaurangen hade då haft 17 ärenden hos Kronofogden till ett värde av en halv miljon kronor.

Förstanamnet på listan, den nuvarande Europaparlamentarikern Cecilia Wikström, ska enligt källor i Liberalerna också vara sugen på att ta över som partiledare. Om hon avsäger sig sin plats så kommer Maria Weimer in istället. Det förutsatt att ingen kryssar sig förbi. Det står flera positioner öppna, och våren förväntas bli omvälvande för partiet.

Birgitta Ohlsson, som numera är bosatt i Oxford, skickade sina gratulationer till Cecilia Wikström (som var en av dem som stöttade henne när hon utmanade Jan Björklund 2017) på Facebook.

Elin Nilsson