– Det är rimligt om vi bestämmer om vi är ett regeringsunderlag. Det gör inte Moderaterna eller Centerpartiet utan det gör Vänsterpartiet. Vårt besked är att vi vill ha Stefan Löfven som statsminister och vi ingår därmed i regeringsunderlaget, säger Jonas Sjöstedts till en samlad presskår på riksdagshusets trapp.

Han tillägger:

– Vi öppnar för att ingå i en regering eller för ett fortsatt budgetsamarbete som vi har haft tidigare.

Jonas Sjöstedt är noga med att påpeka att han håller dörrar öppna:

– Vi har en svår politisk situation. Därför väljer vi att gå in i det här pragmatiskt och med öppet sinne. Som jag har sagt under valrörelsen är vi öppna för att ha sakdiskussioner med Allianspartierna, framförallt Centerpartiet och Liberalerna. Vi vill delta i lösningar över blockgränserna.

Om Alliansen röstar bort Stefan Löfven som statsminister, ”öppnar man dels för en kaotisk diskussion och dels för ett direkt politiskt inflytande från Sverigedemokraterna”.

– Det vore ett direkt politiskt svek från framförallt Liberalerna och Centerpartiet.

Jonas Sjöstedt berättade att det görs  ”ansträngningar om att ha en dialog” bland de ”tre” rödgröna partierna och Alliansen om att utse en talman.

– Det ser vi positivt på. Vi vill delta i en sådan dialog. Sedan är vår utgångspunkt att det största blockets största parti som ska ha talmansposten. Talmansposten ska tillfalla Socialdemokraterna.

Men det blir inte gratis för Stefan Löfven att ha med Jonas Sjöstedt i regeringsunderlaget.

– Vi vill använda vår valframgång, som är själva orsaken till att de rödgröna blir större än Alliansen, till att få igenom konkreta reformer av det slag vi presenterade i valrörelsen, tandvårdsreform, kvinnolöner och annat också. Det är vår ingång i den här diskussionen. Vi vill ha inflytande över politiken i Sverige, men ställer inte ultimativa krav på regeringen, på regeringsplatser eller annat. Vi strävar efter att ha en socialdemokratiskt ledd regering. Vi vill ha maximalt inflytande.