Förut kunde kurderna eller kanske turkarna stoltsera med att vara riksdagens största folkgrupp efter svenskarna. Nu är det definitivt svensk-iranierna. I den nya riksdagen finns tolv ledamöter med iranskt ursprung.  Då har ändå Hanif Bali (m) och Arman Teimouri (l) lämnat riksdagen. De tolv riksdagsledamöterna med iranskt ursprung kan jämföras med Liberalernas 16 ledamöter. Svensk-iranierna utgör 3,4 procent av riksdagens ledamöter.

Det är en intressant tajming att den svensk-iranska gruppen är som störst när Iran försöker bygga ett auktoritärt block med Ryssland och Kina, agerar storexportör av drönare till Ryssland för kriget mot Ukraina samtidigt som slöjprotesterna mot diktaturstyret i Teheran rasar på blodigt och dödligt allvar.

En av den svensk-iranska gruppens första insats är att kalla till en stöddemonstration på onsdag 28 september med ett tungt talargarde bestående av bland annan L-ledaren Johan Pehrson, V-ledaren Nooshi Dadgostar, KD-ledaren Ebba Busch, C-ledaren Annie Lööf och MP-språkröret Märta Stenevi samt partisekreterarna från M, Gunnar Strömmer och från S, Tobias Baudin.

Att gruppen på kort tid har lyckats trumma ihop en så mäktig politisk skara i regeringsbildningstider, visar vilken styrka gruppen har i att kraftsamla över blockgränserna.

Gruppen kan få geopolitiskt inflytande. USA och Iran slutförhandlar kärnvapenavtalet och gruppen lära vara som hökar på den svenska regeringen och kanske driva kritik mot den islamistiska regeringen i Teheran.

 

svensk-iranier i riksdagen
Ardalan Shekarabi (s)
Laila Naraghi (s)
Lawen Redan (s)
Azadeh Rojhan (s)
Ali Esbati (v)
Nooshi Dadgostar (v)
Daniel Riazat (v)
Alireza Akhondi (c)
Arin Karapet (m)
Romina Pourmokhtari (l)
Rashid Farivar (sd)
Nima Gholam Ali Pour (sd)