Ica Sveriges e-handelschef berättar om matkoncernens online-lösning som ska passa för Icas individuella handlare.

Matjätten Ica är en av Sveriges största mat-e-handlare och samlar fristående Ica-butiker under ett samlat tak där handlarna själva ansvarar för driften och av e-handel och marknadsföringen.

Vid andra kvartalets slut 2017 var 200 Ica-butiker anslutna till e-handelsplattformen och aktiva med online-försäljning och fler än 550 butiker erbjöd Icas Matkasse.

– Vi särredovisar inte e-handeln men vi har bra tillväxt i vårt online-erbjudande och tar marknadsandelar på onlinemarknaden, säger Magnus Rosén, e-handelschef på Ica Sverige och fortsätter.

Totalt ökade Icas online-försäljning i andra kvartalet med 46,3 procent jämfört med motsvarande period 2016.

– Varje Ica-butik äger och driver sin egen butik och ansvarar även för sin e-handel. De butiker som har e-handel erbjuder sina kunder ett brett sortiment och har också en lokal förankring vilket gör att de har kännedom om sin lokala marknad. Ica Sverige erbjuder i sin tur butikerna bland annat en plattform för e-handeln och ett centralt sortiment som butikerna kan komplettera med sitt eget lokala sortiment, säger Magnus Rosén och fortsätter:

– Det är därför butiken som erbjuder e-handel och varje butik som driver e-handel fungerar som lager. Det finns alltså en väldigt nära koppling mellan online-handel och fysisk handel och personalen som plockar kassarna är butikens medarbetare och därmed blir exempelvis plocket väldigt personligt.

Konkurrensen ökar på den svenska matmarknaden och Magnus Rosén pekar på både de traditionella dagligvaruaktörerna som investerar i e-handel och de aktörer som specialiserar sig på e-handel.

– Marknaden har mognad avseende hur e-handel med dagligvaror fungerar och kundernas förväntningar ökar. Vi utmanas hela tiden att bli bättre.

På Icas e-handelssajt kan användarna, utöver matköp även ta del av recept och matinspiration.

Sett till de lokala e-handlarna finns ingen gemensam tonalitet utvecklad av Ica. Likaså ansvarar varje ansluten butik för sin egen marknadsföring.

– Eftersom varje butik äger och driver sin egen e-handel är det upp till varje butik att bygga sin egen personliga profil och uttryck online som oftast bygger på det varumärke de vill bygga lokalt fysiskt.

Magnus Rosén fortsätter:

– För marknadsföringen har vi fördelen av att ha en enorm plattform för trafik i egna kanaler som vi kan dra fördel av.

Icas e-handel är organiserat i ett eget affärsområde. It-avdelningen driftar, underhåller och utvecklar e-handeln. Det kommersiella ansvaret ligger på varje enskild butik som anslutit sig till e-handeln.

E-handelsplattformen är byggd på Oracle ATG och på Icas egenutvecklade komponenter. Byrån Saaient Nitro byggde grunden till plattformen.

Ica tar hjälp av en extern webbyrå vad gäller UX till e-handelsplattformen. Magnus Rosén vill inte nämna byrån.

– Vi arbetar även med UX internt närmare teamen i det dagliga arbetet.

Hur ser Icas mobila e-handelslösning ut?
– Vår e-handelssite är responsiv och fungerar fint på mobil, vi ser en ökad mobil trend och en stor potential. Det inte ovanligt att en kundkasse innehåller 40-plus produkter, det är ganska unikt med e-handel med mat, och det skapar ju utmaningar i att göra detta smidigt på en enhet med liten skärm. Många kunder tar lång tid på sig att genomföra sitt köp, kan sträcka sig över dagar och olika enheter, vilket fungerar fint i vår plattform.

Hur kopplar ni samman crm med e-handeln?
En personifierad kundupplevelse är viktig, oavsett kanal. Vi utvecklar hela tiden vårt lojalitetsprogram för både e-handel och det fysiska kundmötet.

Hur jobbar ni med att utveckla betalningsalternativ?
– Vi utvärderar och optimerar löpande våra kundresor och betalningen är en viktig del där det gäller att skapa så låg friktion som möjligt. Vi utvärderar löpande vilka betalningsalternativ vi skall erbjuda.