DEBATT. En av Sveriges mest erfarna pr-konsulter, Petter Andreasson, grundare och vd för Andreasson Public Relations, har råkat ut för nyhetsbyrån TTs indrivare Copyright Agent. Han anser att de använder sig av gangstermetoder med Vårbynätverket som förebild.

Nu har det hänt, inte bara en, utan två gånger. Kravbrev från ”Copyright Agent” som begär ersättning för ett påstått upphovsrättsintrång.

Vad är det då för ett påstått intrång? Jo, bilder som syns på länkar till TT-nyheter som ligger i nyhetsrum på hemsidor som vi ansvarar för. Att länka till nyhetssidor kunde man tro är själva idén med nyheter – att de ska få spridning och bli lästa. För TT har det i stället blivit en möjlighet att pressa mindre företag på pengar.

När en nyhetslänk ligger på vissa typer av hemsidor, bland annat via Notified, skapas en minimal förhandsvisning av nyheten där bilden syns. Detta påstår Copyright Agent, på uppdrag av TT, är ett olovligt användande av bilder.

Förutom att påståendet är absurt i sig, eftersom det bara är en helt vanlig webblänk, utgör detta en form av utpressning som TT inte borde hålla på med. Förklaringen att det behövs ersättning till fotograferna håller inte heller eftersom det inte är en artikel utan bara en automatiskt genererad förhandsvisning.

Vad Copyright Agent rent praktiskt gör är alltså att dammsuga nätet på länkar som förhandsvisar bilder. Under åren har säkert tusentals hemsidor lagt upp länkar till nyheter där bilder från TT använts. Genom att skicka dessa kravbrev skrämmer de antagligen många mindre företag som absolut inte vill hamna i en dyr och högst osäker rättstvist. Metoden är sannolikt lönsam både för Copyright Agent och TT.

Det här beteendet är inte långt ifrån gangsters som ger ett ”erbjudande” om lösning på ett problem. Se till att betala X tusen kronor och vi ser till att ni inte får några mer bekymmer.

Att Vårbynätverket skulle tjäna som förebild för ett välrenommerat medieföretag som TT är så osannolikt att vi först trodde det var påhitt, ett rent bedrägeri. Sedan insåg vi att dessa kravbrev är på riktigt. Frågan är vem som ligger bakom beslutet att anlita Copyright Agent och vad anser egentligen TT:s ägare om det?

Petter Andreasson, grundare och vd Andreasson Public Relations