Talmannen Andreas Norlén ska ta kontakt med Valmyndigheten för att förbereda ett nyval.

Partierna röstade enligt sina förhandsbesked. Så precis som väntat förlorade Stefan Löfven morgonens statsministeromröstning i riksdagen. Resultatet blev 200 nej-röster mot 116 ja-röster samt 28 nedlagda röster.

När det stod klart att Stefan Löfven förlorat så meddelade talmannen Andreas Norlén att det nu kan bli aktuellt med ett extra val. Han kommer ha ett möte med Valmyndigheten för att förbereda inför det potentiella valet. Ambitionen är dock att undvika ett sådant scenario, och han meddelar att han framför allt kommer att fortsätta föra informella samtal med partiledarna under helgen. Att ett extra val kan komma att bli resultatet av misslyckade förhandlingar kan tänkas sätta extra press på partierna att kompromissa fram en lösning.

Annie Lööf hade blickarna riktade mot sig under omröstningen och efteråt var hon den som fick ta emot flest frågor från journalisterna på plats. Hon säger att Centerpartiet har varit konstruktiva i förhandlingarna, att de varit öppna för att prata både med Alliansen och Socialdemokraterna. Hon säger att är det blivit så här för att det är ett hinder att M och KD vill bilda regera med stöd av SD, och det är ett hinder att S inte har klippt banden till V.

Hon tillägger att Centerpartiet har jobbat för att forma en mittenregering utan dessa två och att det är vad de önskar. På frågan om vad som kommer att ske nu svarar hon att hon inte vill föregå talmannen.

Elin Nilsson