Företagarnas vd Günther Mårder ser positivt på den nya regeringen, men räknar med att få lobba hårt för att se till att den utlovade politiken genomförs.

– Det var inte mycket övrig politik som lades fram som inte fanns med i uppgörelsen. Men det är en en hedrande start. Det är många inklusive vi själva som har känt en viss oro att vi ska ha en regering som inte kan genomföra sin politik, sammanfattar Günther Mårder sina intryck av regeringsförklaringen.

Företagarna är nöjda med uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Uppgörelsen innehåller över 20 reformer som rimmar väl med politiken vi lägger fram. Det är intressant att synen på företagen skiljer sig så mycket från regeringens agerande under den förra mandatperioden.

Men Günther Mårder tar inte ut någon seger i förskott.

– Det känns hoppfullt. Samtidigt tror vi att vi att intresseorganisationer som vi tvinga ligga på och se till att det blir verklighet av förslagen. Flera punkter i förslagen är behäftade med utredningar och utredningsverktyget kan användas till att minska sannolikheten för att utredningar ska bli politisk verklighet. Frågan är om Centerpartiet och Liberalerna kommer att vilja ha tjänstemän i regeringskansliet som vid tidigare samarbeten? På det viset kan samarbetet fördjupas.

Hur ser du på statsminister Stefan Löfvens val av ministrar?
– Det är en viss överraskning att Mikael Damberg går vidare till att bli inrikesminister. Det är en tung roll. Ska man tänka sig att Mikael Damberg har stora ambitioner och drömmer om att bli partiets ordförande, då är ett sådant steg logiskt, tycker Günther Mårder, som verkar positiv till Mikael Dambergs gärning som näringsminister:

– Han varit nyfiken, lyhörd och tillgänglig, men har inte haft en så stark roll i regeringen. Där hade Maud Olofsson (c) och Annie Lööf (c) ett helt annat tryck. De var partiledare och kunde använda sitt parti för att agera murbräcka för att få igenom sin politik. Man vi tackar Mikael Damberg för allt han har gjort och välkomnar Ibrahim Baylan som är en välrenommerad politiker. Och det politiska hantverket han visade när han fick igenom energiöverenskommelsen är imponerande.

Günther Mårder har några tips till Ibrahim Baylan inför den förestående resan:

– Han har möjligheter att i regleringsbreven till myndigheterna förenkla för företagen så att de kan dra nytta av myndigheternas digitalisering (t ex använda myndighetsdata).  Vi har redan sett mängder av saker ploppa upp och bli riktigt feta. Det finns en stor potential i att jobba med användarupplevelser.

Och mer tips:

– En annan fråga är att regelbördan för företagen inte ska öka utan minska. I värsta fall ska den hållas konstant. Tillväxtverket har en studie som kan användas som riktmärke.