"Daniel Söderberg Talebi ställde i veckan upp i Debatt på SVT som 22-årig butiksanställd. Daniel är ung arbetare. Han har därför lika goda kunskaper i hur det fungerar på den svenska arbetsmarknaden som vilken annan 22-årig arbetare som helst.
I debatten ställdes Daniel, den blott 22 år gamla arbetaren, mot Dag Klackenberg – jurist, vd för Svensk Handel och före detta styrelseordförande för Vattenfall. Daniel ställdes också mot Johan Staël von Holstein, entreprenör deluxe och erfaren samhällsdebattör.
 
Daniel är en vanlig knegare. Och ändå lyckas han med väl valda meningar och en schyst retorik ställa både Klackenberg och Staël von Holstein i skamvrån. Vad det beror på, det skulle man ju kunna ägna ett helt debattprogram åt. Men det känns onekligen lite snedvridet att göra det med tanke på ovanstående debatt-laguppställning.
 
När Löntagarbloggen fick frågan om vi visste någon som skulle kunna prata om Arbetarsverige ur en butiksanställds ungdomsperspektiv valde och frågade vi Daniel direkt.
Att Daniel är styrelseledamot i Ung Vänster och aktiv i Handels är förvisso sant. Det är lika sant som att Klackenberg är vd för Svensk Handel och att Staël von Holstein gjorde ett minst sagt förvirrat och korkat intryck i programmet.
Det kan inte rimligtvis vara kvalitativ tv enligt någon att behöva se en ung arbetare i underläge bli nedtryckt av några av de tyngsta aktörerna som finns på arbetsmarknaden. Därför skickade vi Daniel.
 
När man ställer upp för att spela en match plockar man med sig folk som kan spela.
Och till Svenskt Näringsliv med flera: vi tackar för publiciteten.
 
 
Claes Muschkin, grundare Löntagarbloggen
Jenny Bengtsson, skribent Löntagarbloggen
Daniel Harc, skribent Löntagarbloggen