DEBATT. Statsminister Stefan Löfven, berättar i ett debattinlägg om hur han ser på Sverige nästa år och tiden efter pandemin.

Debattinlägget var tänkt för Aftonbladet och återges här i sina väsentliga delar:

När vaccinen nu rullas ut känns det lite ljusare, lite lättare att härda ut en liten stund till.

Det Sverige som drabbades av pandemin var långt ifrån perfekt. Stora brister i hur vårt land är organiserat har blivit brutalt tydliga.

Arbetsvillkoren inom äldreomsorgen, bristen på skyddsmateriel, att vår trygghet varit uppbyggd på att allt går att beställa och få levererat, lagar som saknade rätt verktyg.

Vi ska inte tillbaka till det Sverige som drabbades av corona. Nej, vi behöver bygga något bättre och starkare.

Du ska kunna lita på Sverige.

När du blir sjuk, när du blir gammal, när du ringer polisen, när du får barn.

Under lång tid, under flera regeringar, har i stället samhället dragit sig tillbaka.

Apotek, skolor, vårdcentraler och postlådor har monterats ned när marknadens vinst fått gå före människors behov. Det märks på landsbygden och i höghusen. Den regering jag leder har vänt riktningen på politiken.

Vi har börjat, men det återstår mycket att göra. 2021 ska vi fortsätta bygga Sverige starkare och tryggare.

Vi ska rusta upp svensk välfärd.

Nästa år får Sveriges kommuner och regioner enorma tillskott att använda till skolan, vården och omsorgen. Dessutom gör vi den största nationella satsningen på äldreomsorgen någonsin.

Det är dags att låta äldreomsorgen få kosta mer, att de anställda får bättre arbetsvillkor, kompetensutveckling och fler kollegor.

Vi ska bygga världens bästa äldreomsorg, den tryggheten förtjänar både de äldre och deras anhöriga. Vi fortsätter att stärka pensionerna.

Vi ska vara kompromisslösa mot den grova brottsligheten, bryta rekryteringen till gängen och se till att inte en krona går till de kriminella.

Under flera år har vi sett många skjutningar och sprängningar. Därför fortsätter vi de historisk stora satsningarna på polisen, vi höjer straffen och ger myndigheterna fler verktyg för brottsbekämpning.

Hela samhället behövs för att knäcka den grova brottsligheten: polisen, skolan, socialtjänsten, föreningslivet.

Vi ska jobba Sverige ur krisen tillsammans.

Därför genomför vi nu ett kraftfullt grönt återstartspaket som ger 75 000 fler i arbete i hela landet redan nästa år.

Genom en historisk satsning på kommuner och regioner kan fler anställas inom vård, omsorg och skola. Och kraftfulla offentliga investeringar skapar jobb där ny bredbandsfiber ska dras, nya bostäder byggas samt vägar och järnvägar underhållas.

Med över 140 000 utbildningsplatser och bättre a-kassa får nu fler också chansen att ta steget till nästa jobb.

Under det här året har det blivit tydligt att vi alla är beroende av varandra – Sveriges välgång är beroende av vad alla vi gör för vårt land och för våra medmänniskor. Plikt och rätt gäller också framöver. Vi ska ta med oss den lärdomen när vi tillsammans bygger Sverige starkare.

Stefan Löfven (s), statsminister