Inte ens partiledaren Ulf Kristersson ska ha i förväg ha känt till petningen av Anna Maria Corazza Bildt. Inte ens hon själv. Nu får hon brett stöd av bland annat opinionsbildaren Alexandra Charles.

Sedan Moderaterna valde att peta den nuvarande parlamentarikern och kryssmagneten Anna Maria Corazza Bildt inför nästa års val till Europaparlamentet har reaktionerna från allmänheten varit starka. Så väl egna partimedlemmar som de som av politiker brukar benämnas ”vanligt folk” har visat sitt missnöje i sociala medier.

Även mer välkända personer har reagerat – maken Carl Bildt skrev på Twitter i samband med offentliggörandet: ”Det är ju i alla fall högt pris på originalitet att man vill lyfta bort någon från en lista för att det finns en risk för att vederbörande blir vald. Det brukar vara tvärt om.”

Den senaste i raden offentliga personer som öppet stöttar Moderaternas egen Lady Di är 1,6 miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles. På 1,6 & 2,6 miljonerklubbens Facebook-sida undertecknar hon ett inlägg å hela organisationens vägnar. Där hyllas kryssmagneten Anna Maria Corazza Bildts arbete för kvinnor:

”Var med och stötta vår fantastiskt engagerade ambassadör, Anna Maria Corazza Bildt, till Europaparlamentet! Anna Maria har alltid ställt upp för kvinnor och hälsa när det gäller jämställd vård genusperspektiv i forskning samt att avskaffa all diskriminering p g a kön, etnicitet eller socioekonomiska faktorer. Tillsammans med Anna Maria har vi arbetat mot våldet i nära relationer. Anna Maria har även ökat vår medvetenhet om matens betydelse och mot matsvinn.”

Väljare uppmanas också att kontakta partiet för att uttrycka sitt missnöje:

”Du kan även kontakta Moderaterna direkt och ställa frågan varför hon inte är med på listan. Ju mer uppmärksamhet det här får desto större chans finns det för Anna Maria Corazza Bildt.”

Det kan bli ett dilemma dock kring vem som ska svara på dessa eventuella frågor från allmänheten. Enligt uppgifter till Dagens Opinion så kände enbart en liten kärna kring nomineringskommittén till planerna på att peta Anna Maria. Ulf Kristersson, som kommer att öppna mötet vid partirådet som fastställer listan den 23 november, ska inte ha varit informerad på förhand. Med tanke på hur mycket han tog stöd av Carl Bildt i slutskedet av det här årets valrörelse så kan man tänka sig att Carl är upprörd och känner sig lurad. Enligt källor inifrån partiet så kände inte ens hela nomineringskommittén till planerna förrän ett färdigt förslag låg på bordet. I det förslaget var Anna Maria struken – utan föregående diskussion. Enligt uppgift är det nomineringskommitténs ordförande Erik Langby och M-ledamoten Katarina Brännström som varit huvudpersonerna i dessa planer i ett samarbete med toppnomineringen Tomas Tobé, något som hållits low-key.

I nomineringstider kan gamla vänner bli nya fienden. Moderaternas fjärde namn på EP-listan, Arba Kokalari från Stockholm, har tidigare varit Team AMCB. Så tidigt som 2009 syntes hon i Kryssa Anna Maria-kampanjen då hon körade i kampanjlåten på Youtube, i det valet stod Arba Kokalari själv på listan men dock inte så pass högt upp att det var lönt för henne att försöka kryssa sig in – utan desto smartare att synas i andras mediekanaler för att bida sin tid mot att bli mer välkänd. Nu har åren gått och några tålmodiga kandidaturer senare är hon framme vid en topp-placering. Nu talas det om att hon vänt sin tidigare vän och förebild ryggen – då hon kan komma att gynnas av att den tidigare kryssmagneten försvinner. Om Arba Kokalari stått på plats tre hade hon gynnats av det motsatta – då mängden kryss Anna Maria Corazza Bildt drog in ensam under förra EP-valet motsvarar vågskålen som tippar över från två till tre mandat för Moderaterna. Men eftersom det inte ser ut att bli några fyra mandat för partiet så behöver hon förlita sig på kryssen – och för henne finns potentiellt en hel del att hämta från de kryss Anna Maria Corazza Bildt fått om hon stått på listan. Arba är nämligen den av toppkandidaterna som har mest koll på hur en EP-valrörelse bedrivs och hon är den som mest av alla faktiskt vill komma in i parlamentet (och inte tar uppdraget i brist på annat). Hon kommer enligt uppgift att köra ända in i kaklet med uppbackning framför allt från de närmsta inom partiet – som internt går under benämningen ”tjejgänget”. De som sägs ingå i den gruppen är gamla vännerna från MUF-tiden, Jessica Rosencrantz och Tina Ghasemi, lillasystern Ina Kokalari samt Stockholmsprofiler som Josefin Malmqvist och Andrea Ström.

Så går snacket i partiet just nu. Och den här striden är långt ifrån över. Anna Maria Corazza Bildt kommer att närvara vid partirådet och kämpar in i det sista för en plats på listan. Hon ska ha informerats om sin egen petning via medierapporteringen, där Dagens Opinion först publicerade nyheten, och samma dag som Moderaterna höll presskonferensen med presentation av toppkandidaterna fick hon det bekräftat av Erik Langby. Det efter att hon själv ringt upp och ställt honom mot väggen kring det som skrivits om hennes framtid. Han gav en motvillig bekräftelse på att skriverierna var sanningsenliga då Anna Maria Corazza Bildt rimligtvis listat ut att det fanns en anledning till att hon över huvud taget inte blivit inbjuden till presskonferensen – eller ens kontaktad och informerad om dess innehåll.

 

Efter det har medierapporteringen varit massiv och Anna Maria Corazza Bildt har gjort ett flertal intervjuer kring den besvikelse hon känner inför Moderaterna. I ett filmklipp på den egna Facebook-sidan konstaterar hon: ”Det känns som min familj plötsligt kastar ut mig på gatan i kylan. Utan förklaring.”

Enligt uppgift hade inte nomineringskommitténs kärna förväntat sig att hon skulle göra ett så pass stort motstånd och kämpa så hårt som hon gör för att komma tillbaka in i värmen. Fler medieframträdanden är att vänta, som nu på fredag då hon kommer att synas på omslaget till veckotidningen Fokus, vad verkar när detta skrivs.

Nu påbörjar också länsförbunden sina respektive nomineringar och så även partistyrelsen kommer att ta ställning till förslaget från nomineringskommittén inom de närmsta veckorna. Hur tacksam Ulf Kristersson är för hjälpen från Carl Bildt återstår att se. Det finns även risk för dålig stämning vid julbordet om inte det här reds upp – då Carls bror är gift med systern till Ulfs fru.

Rolf van den Brink
Elin Nilsson