SCBs partisympatiundersökning visar att Sverigedemokraterna tydligt är det näst största partiet bland väljarna. Men även Moderaterna ökar.

Undersökningen genomfördes i november 2019 med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 röstberättigade personer utan övre åldersgräns och via telefonintervjuer som webbenkät.

Undersökningar från Demoskop och Ipsos har visat att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men SCBs undersökning ger en annan bild.

Där är Socialdemokraterna fortsatt störst med 26,3 procent. Det är en bottennotering för partiet efter ett tapp på 1,3 procentenheter sedan förra undersökningen i maj.

Sverigedemokraterna går fram 5,5 procentenheter till 22,6 procent, vilket är en rekordnotering.Framförallt erövrar Sverigedemokraterna S-väljare och M-väljare. Men SD erövrar även väljare från Vänsterpartiet.

Moderaterna ökar med 2,3 procent till 18,3 procent. Kristdemokraterna rasar med 6,4 procentenheter till 6,6 procent, men hamnar ändå i nivå med riksdagsvalet. KD-väljarna har framförallt flyttat till Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet är tydligt det fjärde största partiet, trots ett tapp på 0,6 procentenheter till 8,1 procent.

Centerpartiet hamnar på 6,9 procent vilket är marginellt mindre än mätningen i maj, men 1,3 procentenheter lägre än riksdagsvalet.

Miljöpartiet minskar något till 5,1 procent, medan Liberalerna hankar sig kvar över riksdagsspärren med 4,1 procent.