
DEBATT. Rebecca Weidmo Uvell, moderat opinionsbildare, ifrågasätter att svenska medier, inte minst TV4, ska lägga stora resurser på att bevaka presidentvalet i USA. Handlar det om en snoppmätartävling för svenska medier?
I veckan postade Steffo Törnquist en bild på de tio personer (!) som på TV4 från och med nu till 3 november delar på uppdraget att varje dag ”bevaka valet” i USA. En ofattbar stor satsning, på ett val ingen i Sverige får rösta i och som har betydligt mindre påverkan på oss än vad media vill göra gällande.
Nästan dygnet runt, som Törnqvist skrev. Den här upprustningen mellan redaktioner vi sett sedan Donald Trump valdes av runt 62 miljoner amerikaner i ett demokratiskt val till president finns inga motstycken till i svensk mediehistoria tror jag.
Extra prekärt är det att TV4 numera ingår i statens portfölj av egenägda medier. Nu ägs inte bara SR, SVT och Utbildningsradion av staten (som ju är huvudman för stiftelsen och utser styrelse samt finansieras med 8 miljarder per år via statens budget) utan staten äger 40 procent av Telia, som nu äger TV4.
I sex veckor ska alltså TV4-tittarna, parallellt med all annan ”bevakning” i övriga medier, tvingas genomlida en daglig uppdatering om ett val som påverkar Sverige mycket lite. USA påverkar visserligen världspolitiken men valen i Norden och EU påverkar Sverige oändligt mycket mer. Dessutom är presidentens makt begränsad för den delas mellan president, kongress och senat. Alldeles oavsett vad svensk media försökt prångla ut för bild i fyra år bestämmer inte Donald Trump mol allena.
I april förra året hade Finland val. Vet ni hur många inlägg man kan hitta på Sveriges Radios hemsida om det? Två. Ett dagen innan och sedan valresultatet. TV4 sände bara på valdagen och då meddelades valresultatet. Svenska medier är erbarmligt dåliga på att bevaka alla andra val än det amerikanska. Trots att de är jätteviktiga för Sverige.
Men inför presidentvalet i november har alla stora redaktioner helt egna team och egna rubriker.
Ibland undrar jag om medieföretag gör saker bara för att andra medieföretag ska tycka att de är duktiga? Att det i själva verket handlar om en slags snoppmätartävling internt mellan mediehusen? Nu vill TV4 ta ledartröjan.
Förtroendet för media rasar sedan många år, även för statligt kontrollerad media. Men media har hittills bara skyllt detta på att Google och Facebook dök upp och ”stjäl” deras annonsintäkter och därför är ett ”hot mot demokratin”. Noll självinsikt.
Det mest ironiska i det här är egentligen inte att redaktioner sprutar ut meningslösa ”analyser” av folk som oftast inte har en susning om amerikansk politik i kombination med olika slags gissningar byggda på personliga preferenser och önsketänkande. Man kan låta bli att titta och lyssna. Utan det är att de självmant lämnar walk over till folk utanför de stora mediehuset.
Sådana som Ronie Berggren, en amerikan som har en av landets mest intressanta poddar om amerikansk politik, och andra fria debattörer som verkar helt utan presstöd eller andra former av andra människors pengar.
Bästa rådet till de som vill förstå och följa valet i USA är därför att stänga av TV:n och leta upp dels utländsk media, dels fria debattörer. Bara där får ni en heltäckande bild av den komplicerade amerikanska politiken långt ifrån det tillrättalagda gissandet media sysslar med just nu. Utan de mångmiljonbudgetar mediekoncernerna nu sprätter iväg helt i onödan.
Rebecca Weidmo Uvell, moderat opinionsbildare
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...