Lars Ohly har meddelat att han inte kandiderar till ordförande vid kongressen i januari nästa år. Det var ett mycket klokt beslut av honom.

Hittills har tre vänsterpartister klargjort att de vill bli ordförande, Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Hans Linde. Jag är övertygad om att ett par namn till kan dyka upp. Den mest väntade är nog vice ordförande Rossana Dinamarca. Efter att ha hört henne idag i Studio ett framstår det nog bara som en tidsfråga… Det är himla positivt att Vänsterpartiet nu bryter med den gamla traditionen med att endast ha en kandidat inför ordförandevalet på kongressen.

Nu har våra medlemmar möjligheten att välja mellan flera olika bra kandidater. Men det som behövs nu är att de politiska skillnaderna klargörs. I torsdags lade Hans Linde fram litet av ett utkast till en programförklaring i Flamman. Jonas Sjöstedt har varit tydlig i ett flertal frågor. Men mer politik behövs från samtliga kandidater. Själv hoppas jag Jonas Sjöstedt blir ordförande. Gärna tillsammans med en annan person i form av ett delat ledarskap. De andra nämnda namnen tillhör den nuvarande ledningen, och vill du ha förändring är det bra med en ny kraft. Sjöstedt är också den som understryker miljö- och klimatfrågan tydligast, vilket är helt avgörande för mig.

I vart fall kan vi konstatera att den blir en spännande höst och – inte minst – en otroligt spännande kongress i januari. Lars Ohly har gjort fantastiska insatser och han är fortfarande på min topplista över riksdagens bästa talare (ja kanske är han den bästa), men Vänsterpartiet behöver förnyelse på alla fronter, därför behöver vi en ny partiledare.

Jag ser fram emot det som kan bli ett av partiets mest spännande interndebatter någonsin.

Jens Holm, riksdagsledamot (v)