
DEBATT. Kommunikationsrådgivaren Elias Wästberg tror sig ha hittat nyckeln till Almedalsveckans historiska och framtida framgångar.
I helgen skulle 2020 års Almedalsvecka ha startat om inte Coronapandemin satte stopp för den. Den inställda veckan har accelererat den alltid pågående diskussionen om hur det snart 30-åriga eventet ska kunna bli ännu bättre. Många idéer lyfts fram: flytta veckan till fastlandet, gör veckan kortare, hitta tillbaka till vad veckan var för tio år sedan, mer politik eller varför inte skippa politiken helt.
Tre huvudteman finns i diskussionen, de två första är att veckan är för lång eller för dyr. Att veckan blivit dyrare står nog klart för alla, liksom att den blivit längre. Dock går det fortfarande att anpassa sin närvaro efter budget och längden på veckan har ju att göra med att varje riksdagsparti har sin dag, något som ibland glöms bort. Det tredje temat är att blicka bakåt. Allt var bättre förr, även om det är oklart med vad man menar. När var veckan i så fall bäst? Var veckan som bäst före DJ-battle eller när det var färre än 20 personer på Primes rosévinsmingel? När det fortfarande gick att springa in i en partiledare med en öl i handen på Donners uteservering och byta några ord, när veckan passerade 2000 seminarier eller var det i förfjol?
Det är inte tal om något annat än att Almedalsveckan har haft en fenomenal utveckling sedan den startade och framförallt sedan alla riksdagspartier började vara med 1991. Den största utvecklingen har antagligen ägt rum de senaste 15-20 åren då veckan gått från en politikernördvecka till ett allmänintresse som lockar långt fler än politiska ungdomsförbund, tjänstemän hos riksdagspartierna och en och annan lobbyist.
De som säger att veckan blivit för sto , att den tappat sin demokratiska närhet, att veckan blivit för kommersiell eller att veckan har blivit för många olika kluster, de drömmer sig ofta tillbaka till en vecka som inte går att återskapa och kanske inte ens funnits. Vårt samhälle skiljer sig från 1991, 2005 eller 2015. Saker har hänt, teknik och nya medier har tillkommit och vi för samtal på andra plattformar och vis. Det unika med Almedalsveckan är att den har klarat att utvecklas med samhället och fortsätta att hitta en relevans.
Att fastna i historik är inte vägen framåt när man pratar om Almedalsveckans utveckling. Utvecklingen med allt fler seminarier, fler deltagare, olika personer på plats under veckan har skapat en fantastisk mötesplats. Utvecklingen har också skapats av alla individer och organisationer som deltar i veckan. Genom en relativt lös styrning från huvudarrangörerna har veckan kunnat bli vad den är. Det är just att utvecklas framåt ihop med alla som är intresserade av att delta som är nyckeln till framgång.
Försök att tänka er att hela veckan skulle hållits på Svenska Mässan i Göteborg med närliggande hotell och konferensanläggningar, med en arrangör som i detalj styrde veckan, sålde inträde, delade ut namnbrickor som gällde som biljett till olika event. Den veckan skulle aldrig kunna locka till sig samma mängd av människor från olika organisationer, branscher eller för den delen bredd i seminarier.
Det som gör veckan relevant är just dess konstanta transformation, att den lockar nya aktörer, seminarier om allsköns olika frågor, de stora breda minglen och då små nischade mötesplatserna.
För varje nytt skruvat seminarium, udda mingel eller företag som lyckas lansera en ny affärsidé baserad på Almedalsveckan så fortsätter den att överleva, men också för varje djupt ekonomisk-politiskt seminarium och för de stora festerna på kallbadhuset.
Mitt råd till de politiska partierna på Gotland och Region Gotland, det vill säga arrangörerna, inför veckan 2021: lyssna inte för mycket på alla som vill att ni ska ändra i veckan utan låt den fortsätta transformera sig själv. Och till er som tycker att veckan blivit för dålig, för stor, för dyr eller något annat, det finns flera val man kan göra. Man behöver inte åka till Almedalsveckan, eller så kan man genom de aktiviteter man själv gör bidra till att utveckla veckan på ett vis som gör den ännu bättre även för dig.
Elias Wästberg, kommunikationsrådgivare
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...