Norrsken, stiftelsen och startuphubben för entreprenörer, fyller fem år. Vd Erik Engellau-Nilsson tycker att svensk impact tech håller världsklass, men sämre betyg får svenska politiker.
Impact tech, handlar om att använda teknik för att lösa de stora samhällsproblemen. Och det är just vad entreprenörsföretagen på Norrsken i Stockholm gör. Norrsken grundades av Niklas Adalberth, en av grundarna av fintech-företaget Klarna för fem år sedan.

Så vad är det viktigaste som Norrsken har åstadkommit?
 – Det viktigaste har startup-bolagen åstadkommit, inte vi. Det har kommit fram hundratals lösningar på hur vi kan förhindra klimatkrisen, minska svält och sjukdomar, öka jämlikhet och tillgängliggöra produkter för personer som annars inte skulle kunna ta del av dem. En dag med entreprenörerna på Norrsken knockar en, säger Erik Engellau-Nilsson.

Hur går det för bolagen som har vuxit fram hos er, har några hunnit växa sig stora?
 – Allt från Northvolt via Einride till Matsmart har passerat genom Norrskens ekosystem, och det är otroligt häftiga satsningar som kan förändra samhället.

Hur utvecklas impact tech generellt nu?
– Hela samhället styrs mot detta, inte minst investerare och politiker som nu äntligen börjar komma ikapp entreprenörerna.

Hur står sig Sverige inom impact tech?
Om jag får skryta å Sveriges vägnar så skulle jag säga att Sverige är världsledande. Det är klart att det finns fantastiska bolag i USA, Tyskland och England också, men den genomgående kvaliteten i Sverige är exceptionellt hög.

Vilka är de största samhällsutmaningarna som era företag tar sig an
– Hälsa, klimatet och miljön. Mental ohälsa är en bubblare, där Osmond Labs, som bedriver och klinisk forskning på den terapeutiska potentialen hos psykedeliska substanser, och självhjälpsappen 29K är två spännande exempel på startups som kan tackla ett av vår tids snabbast växande problem.

Är Norrsken ett uttryck för att inte politiken kan lösa samhällsproblemen?
– Vi kan inte det heller. Vi måste göra det tillsammans. Startups, storföretag, politiker, investerare och konsumenter. Den enda chansen vi har är om vi samarbetar.

Hur behöver svenska politiker utvecklas för att kunna bidra till de omställningar som behöver göras nu? 
– Tyvärr är svenska politiker fega, långsamma och otekniska. Det finns lysande undantag, och det blir bättre generellt sett, men tyvärr går det alldeles för långsamt, givet hur bråttom det är att lösa problemen som vi står inför. Det är för mycket symbolpolitik och pajkastning och för lite konkret förändring. Att vi går in i en ny valrörelse kommer inte att hjälpa. Yta och utspel blir viktigare än innehåll.

Hur drar ni ut linjerna fem år framåt?
– Vi fortsätter att fokusera på kommande månader, och låter andra gissa vad som händer om fem år. Det är alldeles för svårt för att komma med en kvalificerad bedömning.

Nyligen inledde Norrsken ett samarbete med teknikkonsultbolaget Afry.

En längre artikel om Norrsken finns i Dagens Opinions prenumererade veckomagasin Veckans Brief.