Det är Miljöpartiets dag i Almedalen och fokuset ligger som väntat på nyvalda språkröret Per Bolund. På en pressträff i Miljöpartiets tält i Almedalsparken talar han om för journalisterna att partiet vill fasa ut de fossila bränslena helt till 2030.
För att kunna möjliggöra omställningen med att fasa ut fossila drivmedel helt under en period på elva års tid så vill Miljöpartiet införa ett stöd för att konvertera bensinbilar, förklarar Per Bolund. Dieselbilar kommer inte att behöva ett bidrag för att konverteras enligt Mp-språkröret, utan de kommer att kunna gå på förnybara bränslen utan att en konvertering sker.

Istället för bensin vill Miljöpartiet att bilar ska drivas av etanol, biogas och så kallad biobensin. Miljöpartiet vill att skatteundantaget för 100 procents förnybara drivmedel ska förlängas i minst tre år efter 2020.

– All den diesel och bensin som säljs på svenska mackar ska bli 100 procent förnybar, säger Per Bolund.

Samtidigt publiceras en debattartikel undertecknad Per Bolund och partiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt – som twittrar: ”Jag och @bolund presenterar MP:s Almedalen-utspel: inte en droppe fossilt ska säljas efter 2030. Vi vill kraftigt vrida upp tempot i omställningen av transporterna”.