LO lägger 30 miljoner kronor på valet. Det är mer än vid valet 2018. Utöver pengarna till valkampanjen ska LO även lägga 20 miljoner på att utbilda tusentals LO-medlemmar.

– Det här är den absolut största satsningen vi har gjort någonsin i ett val. Målet är att överträffa en halv miljon samtal från valet 2018, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson, på en presskonferens.

Ett annat mål är att förbättra valresultatet för Socialdemokraterna. Susanna Gideonsson berättar att LO på slutet av valet 2018 hjälpte till att lyfta Socialdemokraterna med flera procentenheter.

LO anser sig ha backning från medlemmarna.

– Vi fick oerhört starkt mandat från kongressen att fortsätta ha en stark facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna, säger Susanna Gideonsson och lägger till:

– Det är viktigt för Sveriges arbetare att ha ett starkt socialdemokratiskt parti. Och vi måste få ett starkare läge i riksdagen.

På frågan om hur S-samarbetet rimmar med att stora delar av LO-medlemmarna inte röstar på Socialdemokraterna utan snarare Sverigedemokraterna, säger Susanna Gideonsson att en majoritet av medlemmar ändå står bakom Socialdemokraterna.

– Vi ser också att allt fler LO-medlemmar går tillbaka till Socialdemokraterna.

Hon förklarar också varför LO redan idag går ut och berättar hur de ska agera i valet.

– Vi både uppmanar och utmanar näringslivet att lika öppet som LO redovisa hur de ger stöd i valet och hur deras tjogtals tankesmedjor påverkar politiken.

Men LOs stöd till S i valet är inte ovillkorat. LO kräver politik för miljardbelopp och beskattning av medborgare och företag.

Susanna Gideonsson lyfter särskilt fram att S ska gå till val på höjda pensioner.

– En LO-medlem ska ha tusenlappar mer i plånboken inte 100-lappar.

Hon slår också fast att LO-medlemmarna utanför storstäderna inte ska betala för energiomställningen i form av höga energipriser.

LO har också snickrat ihop en officiell valplattform med tillhörande kravlista:

* Öka statsbidragen till välfärden. Satsa på personalen genom hållbara scheman, ökat inflytande och möjlighet att utveckla och använda sin kompetens.

* Stärk vården och omsorgen. Ge hela landet lika tillgång till god sjukvård och bra äldreomsorg. Sätt stopp för vinstintressena och möjligheten att köpa sig före i kön genom privata sjukvårdsförsäkringar.

* Stärk a-kassan och reparera sjukförsäkringen. Höj taket i a-kassan och låt det följa löneutvecklingen. Ersättningsnivån ska vara minst 80 procent. Den orimliga prövningen av sjukas arbetsförmåga mot en låtsasarbetsmarknad ska bort. Karensavdraget avskaffas för gott.

* Ordning och reda på arbetsmarknaden. Myndigheterna ska veta vilka som bor och arbetar i Sverige. Skärpt identitetskontroll. Svenskt arbetstillstånd ska krävas från första dagen.

* Straffen mot arbetslivskriminalitet måste göras så kraftiga att de är avskräckande och att brotten prioriteras av polisen. Stärk samverkan mellan berörda myndigheter och slopa sekretessen dem emellan.

* Stärk skyddet för anställda mot hot och våld. Höj straffet för de som utsätter anställda för brott. Stoppa farligt ensamarbete, en grogrund för såväl sexuella trakasserier som våld.

* Strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Arbetskraftsinvandring ska begränsas till bristyrken och bara omfatta heltidsjobb.

* Höj kapitalskatterna och inför en rättviseskatt på årsinkomster över en miljon. Inför ett förvärvsavdrag för vanligt folk.