Partiledarna Ebba Busch Thor (kd) och Ulf Kristersson (m) anser att Alliansen inte existerar i dag, med anledning av att Centerpartiet och Liberalerna har slutit en uppgörelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

”Om Centerpartiets besked kvarstår innebär det att Sverige berövas möjligheten till ett nytt politiskt ledarskap och en ny regering. Jag är besviken och sorgsen över den här utvecklingen. Allianssambetet som vi känner det är i och med Centerns beslut ett avslutat kapitel på nationell nivå. Det beklagar vi”, skriver Ebba Busch Thor på sin Facebook-sida.

Hon sträcker sig så långt att hon säger att Centerpartiets och Liberalernas väljare ”har blivit förda bakom ljuset”.

”Det är ett svek eftersom alliansen gemensamt gick till val på att byta ut regeringen Löfven”, anser Ebba Busch Thor.

Ulf Kristersson är inne på samma linje på sin Facebook-sida:

”Om dagens besked blir verklighet, så spräcker Centerpartiet istället Alliansen på nationell nivå. Alliansen finns naturligtvis inte nationellt om ett eller två partier väljer Stefan Löfven till statsminister och i praktiken gör sig själva till en del av en S/Mp-regering. Det skulle få stora konsekvenser för allt nationellt politiskt arbete under denna mandatperiod.”

Ulf Kristersson uppenbart besviken/irriterad:

”Centern blir stödparti åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och budgetsamarbetar med samma vänsterregering som hela Alliansen gemensamt gick till val på att byta ut. Som vi dessutom två gånger gemensamt har sagt nej till i riksdagen.”

Både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor berättar att väljarna som röstade på att en få en alliansregering är ”varmt välkomna” till deras partier.