Förhandlingarna mellan fackförbundet HRF och arbetsgivarorganisationen Visita har brakat ihop. Nu varslar HRF om strejk på sex företag på sex orter.

HRF har samma motivering som Handels, som också har varslat om strejk och det är att arbetsgivarsidan ”vägrar att gå med på de löneökningar som avtalen i industrin har satt och motsätter sig därmed märket”. Samt att ”Visita vill inte heller gå med på lösningar som skapar tryggare jobb och ordning och reda i branschen”.

Strejken bryter ut den 17 november klockan 14.00.

Förutom varslet lägger HRF en blockad mot alla nyanställningar, inhyrning av personal samt mer- och övertid på hela avtalsområdet.

Visita anser att man uppfyller industrins märke om en ”total kostnadsökning på 5,4 procent över 29 månader” och tycker att HRFs varsel om strejk ”mot hela besöksnäringen är ansvarslöst och ett hårt slag på en näring som redan ligger ner”. Visita hänvisar till att ”besöksnäringen genomlider sin värsta kris någonsin” och där ” 50 000 människor redan har förlorat jobbet eller är varslade” och ”över 60 000 är permitterade”.