Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel anser att det är ”djupt oansvarigt” av fackförbundet Handels att ”ta till konfliktvapnet”.

Detta med anledning av att Handels tidigare idag varslade 5 000 medarbetare om strejk. Förbundet anser att Svensk Handel inte gått med på samma löneökningar som industriförbunden, särskilt vad gäller lågavlönade.

Det striden står om är huruvida Svensk Handel följer industrins märke på 5,4 procent över 29 månader.

Svensk Handel skriver i ett utskick: ”Trots att nivån kommer att bli mycket besvärlig för många handelsföretag som drabbats hårt av krisen står Svensk Handel upp för det så kallade märket, där industrin sätter lönenivån på svensk arbetsmarknad”.

Men också:

”Svensk Handel har i förhandlingarna accepterat att genomföra en låglönesatsning, däremot kan inte Svensk Handel acceptera att avtalets sammanvägda kostnadsnivå överstiger 5,4 procent”.

”Även facket måste vara beredda att anpassa sin karta till hur verkligheten faktiskt ser ut, nu ställs krav som om coronakrisen vore en illusion. Vi går igenom en historiskt tuff kris och båda parter måste ta ansvar i ett exceptionellt läge”, kommenterar Karin Johansson, vd på Svensk Handel.