Handels, fackförbundet från vilket LO hämtade sin senaste ordförande Susanna Gideonsson, varslar om strejk för drygt 5 000 anställda på privata butiker och lager.

Detta efter att förbundet inte har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett nytt avtal. Handels anser att Svensk Handel, inte vill acceptera samma löneökningar som industrifackförbunden fick, 5,4 procent på 29 månader, det så kallade märket.

”Att arbetsgivarna vägrar följa märket och ge de handelsanställda samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden är rent ut sagt för jäkligt. Varför ska kvinnorna i handeln behandlas annorlunda än männen i industrin”, kommenterar Handels nya ordförande Linda Palmetzhofer.

Handels pekar särskilt ut en ”låglönesatsning” som ”har särskilt stor betydelse. Och Handels köper inte arbetsgivarnas argument om corona-effekter.

”Företagen har sagt att de behöver permitteringar under krisen. Det har både de anställda och staten ställt upp med. När det nu är dags att ge betalt för slitet försöker arbetsgivarna slinka undan och tvingar fram strejkvarsel. Det är ett totalt oansvarigt beteende”.