Belc organiserar importörer, distributörer och tillverkare av produkter kring e-cigaretter. Det rör sig mest om småföretagare, berättar ordförande Victor Bryn-Jensen:

– Vi har försökt föra samtal med regeringen, men har inte fått något gensvar. De har mer eller mindre sagt att de för diskussioner med Non smoking generation, men när det gäller oss har man inte tid.

Belc har nu kört i gång en mejlkampanj riktad till politiker, journalister och opinionsbildare. Tanken är att allmänheten ska sprida kampanjen. Belcs medlemmar upplyser sina kunder om det förestående regeringsbeslutet och hänvisar till sajten Smakforbudet.se där det finns möjligheter att ”engagera” sig och generera ett personligt mejl.

En av dem som har tryckt på sändknappen är ”Ewa”, som säger att hon med hjälp av e-cigaretter har ”slutat hosta” och att hon använder mentolsmak. Hon tycker att beslutet att förbjuda smaker för e-cigaretter är ”tragiskt”.

– Apoteket säljer smaksatt nikotintuggummi. Det går att sätta in skivor med smak i vanliga cigaretter. Vet inte politikerna om det?

– Vi vill att folk ska göra det hört att det här lagförslaget är baserat på moralpolitik och inte på evidens. Regeringen har gjort tydligt att man inte vill lyssna på oss, därför tar vi hjälp av allmänheten, säger Victor Bryn-Jensen.

Belc uppskattar antalet konsumenter av produkterna till 150 000 och hoppas att nå ut till 10 procent av dessa. Belc hoppas att 3 000 ska engagera sig aktivt i kampanjen.

Använder ni någon byrå?
 – Vi har ingen pr-byrå. Vi kämpar i den utsträckning vi kan. Vi hade lite hjälpt i bra av Kreab, men det var inget stort uppdra, de hjälpte oss ta fram kampanjmaterial.

Organisationer som Non smoking generation anser att smaktillsatserna är ett sätt för tobaksindustrin att få unga att börja använda produkterna.