Juryn i Dagens Opinions utmärkelse Årets Opinionsbildare har utsett följande tre finalister i kategorin Årets Politiker.

Ann Linde, utrikesminister (s), drev som handelsminister viktiga och nyskapande initiativ för att höja EUs tempo inom digitalisering och hon har också under året på kort tid tagit en tydlig roll i den utmanande rollen som utrikesminister.

Isabella Lövin, språkrör, klimat- och miljöminister samt vice statsminister, för The Swedish Proposal, arbetet med att få på plats ett nytt system för handel med utsläppsrätter inom EU, vilket förväntas leda till att kolkraft avvecklas och skadliga utsläpp minskas i stor skala.

Jonas Sjöstedt, partiledare (v), för att från en till synes maktlös position ha hittat nya sätt att få igenom partiets politik och under resans gång öppnat upp ett cementerat politiskt landskap för välbehövliga initiativ över partigränserna.

Vinnarna utses på en gala på Fotografiska i Stockholm 3 mars med start 17.30. Galan kommer att live-streamas på Dagensopinion.se.

kriterierna för Årets Politiker
går till den politiker som utmärkt sig särskilt vad gäller politiskt idéarbete, framflyttande av positioner, opinionsbildning och förmåga att skapa resultat.

om årets Opinionsbildare
I år håller Dagens Opinion utmärkelsen Årets Opinionsbildare för sjätte gången. Syftet är att premiera proffs som har brutit ny mark och som har gjort skillnad.

En elva personer stark jury sållar utifrån ett större bruttourval fram tre finalister i kategorierna Årets Politiker, Årets Samhällsbyggare, Årets Ledarskribent, Årets Opinionsbildare och Årets Kommunikationskonsult för insatser gjorda under helåret 2019.

juryn för Årets Opinionsbildare 2019

Zoran Alagic, senior rådgivare, kommunikation, Lärarnas Riksförbund

Fredrik Andersson, partner, Miltton

Boo Ehlin, fri kommunikationsrådgivare

Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten

Jenny Lindahl, chef Arena Opinion

Sebastian Navab, seniorkonsult på The Labyrinth

Anna Olin Kardell, moderator, journalist och programledare

Kajsa Rosén, segmentchef, Afry

Mattias Rådström, fristående konsult

Cecilia Wassaether, fristående konsult

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion, juryns ordförande