Juryn i Dagens Opinions utmärkelse Årets Opinionsbildare har utsett följande tre finalister i kategorin Årets Ledarskribent 2019.

Moa Berglöf, fri kolumnist på HD och Sydsvenskan, gick på tvärs i borgerlig terräng med stort mod och berättade med personlig stil om vilsenheten som kan uppstå i dagens politiska landskap.

Johan Hakelius, politisk redaktör, Fokus, kolumnist, Expressen, sammanfattade 2019 som ett ”skitår”, men hittade under året formeln för stilbildande och innovativ storytelling bestående av rätt mängd av ingredienserna provokation, information och konklusion.

Amanda Sokolnicki, politisk redaktör, Dagens Nyheter, uppvisade en befriande bredd vad gäller ämnesval och angreppssätt och en hälsosam avsaknad av förutsägbarhet som banar väg för nya generationer ledarskribenter.

Vinnarna utses på en gala på Fotografiska i Stockholm 3 mars med start 17.30. Galan kommer att live-streamas på Dagensopinion.se.

kriterierna för Årets Ledarskribent
går till den ledarskribent som under året brutit ny mark eller presterat utöver det vanliga när det gäller idéarbete, research, effekt och förmåga att se över geografiska såväl som ideologiska gränser.

om årets Opinionsbildare
I år håller Dagens Opinion utmärkelsen Årets Opinionsbildare för sjätte gången. Syftet är att premiera proffs som har brutit ny mark och som har gjort skillnad.

En elva personer stark jury sållar utifrån ett större bruttourval fram tre finalister i kategorierna Årets Politiker, Årets Samhällsbyggare, Årets Ledarskribent, Årets Opinionsbildare och Årets Kommunikationskonsult för insatser gjorda under helåret 2019.

juryn för Årets Opinionsbildare 2019
Zoran Alagic
, senior rådgivare, kommunikation, Lärarnas Riksförbund

Fredrik Andersson, partner, Miltton

Boo Ehlin, fri kommunikationsrådgivare

Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten

Jenny Lindahl, chef Arena Opinion

Sebastian Navab, seniorkonsult på The Labyrinth

Anna Olin Kardell, moderator, journalist och programledare

Kajsa Rosén, segmentchef, Afry

Mattias Rådström, fristående konsult

Cecilia Wassaether, fristående konsult

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion, juryns ordförande