Juryn i Dagens Opinions utmärkelse Årets Opinionsbildare har utsett följande tre finalister i kategorin Årets Samhällsbyggare.

Peter Carlsson, vd och grundare, Northvolt, för arbetet med att sjösätta ett storskaligt industriprojekt med hållbarhetsambitioner i samklang med närsamhället och kanske viktigast av allt förse ett demokratiskt Europa med en avgörande tillverkning av framtidens teknik.

Peter Danielsson (m) & Jan Björklund (s), för initiativet som ska göra Helsingborg till en av Europas mest innovativa och smarta städer år 2022 med den tillhörande stadsmässan H22.

Fredrik Hjelm, vd, Voi Technology, för att ha drivit en offensiv etablering av nya trafikslag och fått borgmästare världen över att tänka nytt kring trafik i sann disruptiv anda.

kriterierna för Årets Samhällsbyggare
går till den samhällsbyggare som under året brutit ny mark eller presterat utöver det vanliga när det gäller hållbara, långsiktiga, konkreta och innovativa insatser inom samhällsutveckling.

Vinnarna utses på en gala på Fotografiska i Stockholm 3 mars med start 17.30. Galan kommer att live-streamas på Dagensopinion.se.

om årets Opinionsbildare
I år håller Dagens Opinion utmärkelsen Årets Opinionsbildare för sjätte gången. Syftet är att premiera proffs som har brutit ny mark och som har gjort skillnad.

En elva personer stark jury sållar utifrån ett större bruttourval fram tre finalister i kategorierna Årets Politiker, Årets Samhällsbyggare, Årets Ledarskribent, Årets Opinionsbildare och Årets Kommunikationskonsult för insatser gjorda under helåret 2019.

juryn för Årets Opinionsbildare 2019
Zoran Alagic
, senior rådgivare, kommunikation, Lärarnas Riksförbund

Fredrik Andersson, partner, Miltton

Boo Ehlin, fri kommunikationsrådgivare

Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten

Jenny Lindahl, chef Arena Opinion

Sebastian Navab, seniorkonsult på The Labyrinth

Anna Olin Kardell, moderator, journalist och programledare

Kajsa Rosén, segmentchef, Afry

Mattias Rådström, fristående konsult

Cecilia Wassaether, fristående konsult

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion, juryns ordförande