Peter Ingvarsson, som driver pr-byrån Connect har sedan 23 februari varit med och arrangerat en veckomanifestation Rysslands krig vid Rysslands Ambassad.

– Vi vill visa vårt stöd till det ukrainska folket och den ryska och belarusiska demokratiska oppositionen, berättar han.

Han har även varit med och startat en Facebook-grupp som ska hålla folk informerade och bygga motståndet mot kriget.

Med i grundargruppen är även bland andra Lars Jederlund, pr-konsult, Lars Ångström, tidigare ordförande för Svenska Freds riksdagsledamot (mp) samt Martin Holmberg, kommunikationsstrateg, SKR.

Peter Ingvarsson berättar mer:

 – Vi har olika talare från fackförbund, Lusine Djanyan, från Pussy Riot, politiker från riksdagspartier, Nordic Ukraine Forum, nästa vecka kommer Svenska Pen och veckan därpå kommer Stefan Löfven.

Varför gör ni detta?
 – Det är ganska enkelt. Vi tycke att det var alldeles för tyst bland svenska folkrörelser och i civilsamhället, som inte tydligt tog avstånd. Vi tyckte vi behövde pusha för detta och hade med oss några fredsaktivister och vi hade ett bra nätverk, säger Peter Ingvarsson och lägger til:

– Det finns en tydlig skillnad i detta krig, eftersom ett demokratiskt land först utsätts för påtryckning och sedan ett invasionskrig. Det förekommer väldigt sällan. Här försöker man kväsa ett land som har en visserligen bräcklig men ändå fungerande demokrati. Då tyckte vi att de andra organisationerna var för lata.

Johan Petré, mest känd som festfixare, jobbar nu för fullt med att anordna busstransporter för ukrainska flyktingar i Polen.

Utomhusreklambolaget skänker digital reklamplats till Unicef under Ukraina-krisen i 14 svenska städer.

Hampus Knutsson, som driver pr-byrån Wings anlitade och lärde känna två ukrainska hantverkare. När kriget bröt ut ordnade han en insamling på Facebook och samlade in 30 000 kronor. Nu har han tagit hit den ena familjen, förutom pappan.

– Men det är inget jag vill ha cred för. Vi kände ju hantverkarna. Och den andra familjen är kvar i Ukraina.

Sebastian Navab, huvudägare i byrån The Labyrinth jobbar för att ordna flygtransporter av personer som behöver vård från Polen till Sverige.

Byrån Glory Days har skänkt ett bidrag till Unicef Sverige.

Analysföretaget Regi som ligger bakom utmärkelsen Årets byrå, satte in 500 kronor till varje byrå som deltog i årets studie, totalt 66 000 och har uppmanat byråerna att hänga på.

– Det är bara ett initiativ bland många för det som nu råder, säger Regis vd Robert Skölfman.

– Vi har anmält oss till Ukrainas ambassad att vi öppnar vårt hem och kan erbjuda tak över huvudet och en miljö med skog, ankor, katt och ett lugn att landa i, berättar Jessica W Sandberg, radioprogramledare och lärare på Berghs.

Kommunikationsbyrån Gullers Grupp har skänkt 100 000 kronor till Läkare utan gränsers akuthjälp.

 

Gör ni också saker, stort eller smått? Hör av er: red@dagensopinion.se