Bitcoin är en omdiskuterad metod som tillåter aktörer att skicka pengar till varandra via internet utan mellanhänder som banker eller kortföretag. Metoden får nu en svensk intresseorganisation som ska driva på för etableringen av systemet. I natt gick kallelser ut och i 9 mars hålls det första styrelsemötet i Svenska Bitcoinföreningen.
 
– Vi är ett dussintal medlemmar, säger föreningens ordförande Mats Henricsonen, en datakonsult i 50-årsåldern som upptäckte Bitcoin för tre år sedan.
– Det var samma veva som företag som Visa och Paypal stoppade betalningarna till Wikileaks. I Bitcoin kan ingen stoppa betalningar, säger han.
Föreningens uppgifter blir bland annat att "avliva alla de myter som finns, och hjälpa till att se hur vår nuvarande lagstiftning på ett rimligt sätt kan anpassas till en värld med digitala valutor".
– På Dagens Nyheters ledarsida stod till exempel för fyra dagar sedan att Bitcoin var en destruktiv kraft. Det var lite väl mycket domedagen över det hela, tycker vi.

Vilka frågor blir viktigast att driva?
– Vi har en enkel agenda. Den består av att öka användningen av Bitcoin. Vi tror mycket på dess fördelar. Det är också oklart hur Bitcoin ska hanteras som valuta. Så vi tror att det kommer att behövas ändras på lagar och då sitter vi gärna med och pratar om det. Bitcoin befinner sig i samma läge som internet för 15 år sedan.

Vilken typ av medlemmar har ni i dag?
– De flesta är vita, medelålders manliga programmerare i åldern 30-50 år.

Får företag var med?
– Vi ska öppna även för företag, men begränsa deras möjligheter att bestämma i föreningen. Jag är rädd för att företag ska bestämma hur samhället ska se ut. Men företagen kan ju ha åsikter och sponsra föreningen.

Har ni någon internationell moderorganisation?
– Vi har förhandlat med Bitcoin foundation och tittat på ett förslag till kontrakt. Men det var inte vad vi hade hoppats på, så vi kör själva. Sedan finns det ett dussintal föreningar i andra länder som Tyskland, Belgien, Israel och Danmark.

Har ni någon budget?
– Ingen alls.

Medlemsavgift?
– Nej, alla kör ideellt. En medlemsavgift skulle ändå inte kompensera allt jobb vi lägger ner.