
I fredags kom en efterlängtad dom från Malmö tingsrätt som blir vägledande i hur uthyrningslagen ska tolkas för it- och ingenjörskonsultföretag. Domen fastslår att Sigma Industry Solutions AB inte är att betrakta som ett bemanningsföretag och därmed inte omfattas av uthyrningslagen. Det är en viktig markering för branschen.
Under lång tid har svenska it- och ingenjörsföretag levt med motsägelsefulla besked om hur uthyrningslagen ska tillämpas. Almega och Teknikföretagen har båda svängt i sina tolkningar och stundvis framstått ha gett sina medlemmar olika besked.
Osäkerheten har skapat en rättslig gråzon som kostar både tid och resurser och riskerar att bromsa utvecklingen inom en av Sveriges mest dynamiska sektorer. Tingsrättens dom tar fasta på flera aspekter som talar emot att Sigma Industry Solutions är ett bemanningsföretag. Bland annat rekryteras de anställda för en bredd av arbetsuppgifter, inte enbart för uthyrning. Verksamheten innefattar arbete på eget kontor under Sigmas arbetsledning, och företaget har en tydlig intern kultur med sociala aktiviteter och andra inslag som skiljer det från traditionell bemanning.
Men domen pekar också på en avgörande problematik: vissa it-konsulter som arbetar hos kundföretag kan anses vara under deras ”kontroll och ledning”. Just denna fråga är avgörande för hur lagen ska tillämpas i framtiden och kan ge upphov till fler rättsliga prövningar.
Tills vidare är det detta domslut det bästa ramverk som finns för branschen att rätta sig efter och blir, genom att vara den första domen i en svårtolkad fråga, vägledande för branschens vidare dialoger med såväl anställda som kunder.
Trots att domen följer den linje som EU-domstolen slog fast i oktober 2024 finns det dock en sannolikhet att domen kommer överklagas. En slutgiltig prövning i en högre instans, möjligen Högsta domstolen, skulle kunna ge ytterligare vägledning eller innebära ytterligare en omdefiniering.
Detta är ett tydligt exempel på vad som händer när lagstiftning utformas utan tillräcklig förankring i näringslivet. Politiker och lagstiftare måste förstå de praktiska konsekvenserna av sina beslut. Uthyrningslagen är långt ifrån det enda område där bristande dialog mellan politik och näringsliv skapar problem. Vi ser liknande osäkerhet inom skatteregler, arbetsrätt och digitalisering.
Hade regeringen och riksdagen från början involverat branschorganisationer och företag i utformningen av lagen, hade vi sannolikt sluppit denna utdragna osäkerhet. Nu tvingas företag, anställda och domstolar att slösa resurser på att försöka tolka regelverket i efterhand. Det är varken effektivt eller rimligt.
Sveriges konkurrenskraft bygger på tydliga, förutsägbara spelregler. Politiker och näringsliv kan inte längre arbeta i separata världar. Istället behövs en kontinuerlig dialog där båda parter bidrar till att skapa lagar som fungerar i praktiken.
Vi har sett vad som händer när det inte sker. Nu är det dags att lära av misstagen och skapa lagstiftning som stödjer tillväxt och innovation i stället för att hämma den.
Sverige förtjänar bättre – och det kräver politiskt mod och handlingskraft.
Peter Hellgren, vd på Consid
Caterina Franceschi, företagsjurist och regionchef Consid Väst
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...