Alliansfritt Sverige har noterat ett mönster i Jan Björklund agerande under Politikerveckan i Almedalen. Organisationen tycker att det verkar som Jan Björklund alltid pratar om att
– Vi kom på det för ett år sedan när vi såg en rapport från Nato som öppnade för kärnvapen. Vi såg Jan Björklunds utspel i Almedalen på Gotland om att bemanna Gotland att det öppnar för kärnvapen. Vi tyckte det var konstigt att ingen brydde sig, säger Robin Zachari, redaktör för sajten Alliansfritt Sverige.

Han får sin lön från jobbet som opinionsbildare på Neurologiskt Handikappads Riksförbund. Arbetet med Alliansfritt Sverige är ideellt försäkrar han. Därför är budgeten låg för kampanjen som ska väcka opinionsbildning mot Jan Björklunds eventuella bestyckningsplaner. Organisationen vänder på kampanjlogiken och slår i stället ett slag för Jan Björklunds ambitioner. På så vis hoppas Alliansfritt Sverige bilda opinion mot Jan Björklund. Kampanjens tema blir Bestycka Gotland.

– Vi tycker det är viktigt att Folkpartiet får ut sin fråga som de har drivit så länge utan att någon har uppmärksammat den. Därför vill vi lyfta frågan.

Tänk om det faktiskt bildas opinion för Folkpartiets politik?
– Det tror vi inte är något problem, eftersom de grundläggande idéerna att sätta 5 000 spldater på Gotland och öppna för kärnvapen är så extrema.

Vad hoppas ni åstadkomma?
– Göra frågan intressant, och visa ett nytt sätt att kampanja genom att kampanja för någon anmnans förslag.

Igår fick Jan Björklund ris för att vara emot läsplattor i skolan. I dag tvingas han kommentera att Astrazeneca lägger ner sin forskning i Södertälje. Drunknar inte er fråga?
– Jo, den risken finns alltid. Men vi är styrda när vi ska gå ut med kampanj som går ut i print. Den ska rulla i månader och i Almedalen. Så vi räknar med uppmärksamhet över tid.
Alliansfritt Sverige säger att de inte har någon större budget för kampanjen utan tänker byta annonsplats med tidningar som Stockholm Fria och ETC.  Till helgen öppnas en kampanjsida och så blir det seminarium i Almedalen ”vi har en lokal”.

Vad har ni för budget?
– Den är lite oklar. Men väldig liten. Vi tror på riktad kommunikation till de rätta målgrupperna. Det går att bilda opinion billigt om man gör det smart, säger Robin Zachari.