Enligt Jimmie Åkesson är det ”komplett lögn” att Sverigedemokraterna vill införa marknadshyror och avskaffa det kommunala utjämningssystemet. Tidigare har partiet också förnekat att det skulle vara emot dubbla medborgarskap. Men Socialdemokraterna svarade snabbt på SD-ledarens påståenden om lögner. En av de mest engagerade i försvaret av Socialdemokraterna är Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises.

På Twitter skriver han bland annat: ”Åkessons så kallade ’kupp’ var alltså en pressträff där han bekräftade att han drabbats av demens. Eller bara blåljuger. Endera lika sorgligt.”

Erik Nises skriver även:

”Om Åkesson inte vill att någon ska säga att han vill ta bort det kommunala utjämningssystemet ska kanske han skulle fundera på att GE FAN i att föreslå det i sitt eget kommunalpolitiska program”.

Erik Nises hänvisar till sidan nio där det står: ”En kommuns kostnader bör i längden inte finansieras av andra kommuner”.

Erik Nises attackerar Sd även vad gäller partiets hållning till marknadshyror:

”Om Åkesson inte vill inflra (sic) marknadshyror skulle han kanske se till att hans parti inte föreslår det då. Så jävla dumt alltihop.”

Erik Nises, liksom andra Socialdemokrater hänvisar till en artikel i Dagens Industri där Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt ska ha sagt att SD vill införa marknadshyror.

Utöver det går även civilminister Ardalan Shekarabi till motattack. Han twittrar:

”Åkesson säger att SD inte vill förbjuda dubbla medborgarskap. Han borde läsa sitt eget principprogram”.

Ardalan Shekarabi hänvisar till sidan 16 där det står: ”Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska”.