Tankesmedjan Katalys, som lever på pengar från fackförbunden inom 6F, kommer med den första valanalysen. Katalys konstaterar att näringslivet och arbetsgivarna vann valet med hjälp av Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson.

Utgångspunkten i analysen är att Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin och att partiet tappade ”stort” bland sina kärnväljare: ”LO-medlemmar, arbetare, arbetslösa och sjukskrivna”.

Efter att Sverigedemokraterna har ”tagit kapitalets sida i alla avgörande frågor representeras den ekonomiska elitens intressen nu av en tydlig riksdagsmajoritet på 205 mandat, nästan 60 procent”, skriver Katalys, och pryder omslag på rapporten med Antonia Ax:son Johnson, näringslivstoppen som har föreslagit att Alliansen ska ta makten med hjälp av SD.

Och det är ingen slump att näringslivet och arbetsgivarna har stärkt greppet om makten, antyder Katalys:

”Mandatperiodens och valets verkliga vinnare är arbetsgivarna, näringslivet och den ekonomiska

eliten i Sverige som har säkrat en riksdagsmajoritet som ser till deras ekonomiska intressen. Ledarsidan på den näringslivsvänliga tidningen Dagens Industri har länge drivit på för att borgerliga partier ska börja samtala med Sverigedemokraterna – efter valet skrev den politiska redaktören PM Nilsson en lång önskelista på högerpolitik som ett sådant samarbete skulle möjliggöra och därtill argumenterade han för att ’näringslivets värden’ hotas mer av Socialdemokraterna än av Sverigedemokraterna”.

Katalys ger också sin förklaring till varför Socialdemokraterna inte lyckades

* ”Bristen på ideologisk konsekvens och tydlighet med vems intressen man försvarar och vems man utmanar”.

* Avsaknad av ”en tydlig och sammanhängande socialdemokratisk linje” där kommunikation gick ”helt vilse”, Katalys exemplifierar med att finansminister Magdalena Andersson gick och ”försökte legitimera en skärpt asyllagstiftning som medel att bekämpa barnfattigdomen i Sverige medan justitieminister Morgan Johansson twittrade om att gratis busskort för ungdomar i Skåne kunde införas tack vare skärpta regler för migration.

* Valstrategin som först skulle neutralisera SD och M i hårda sakfrågor ledde till att just de partiernas frågor och retorik dominerade debatten. Den ”auktoritära” valstrategin ”höll på att sänka partier helt, med intern splittring där många inte kände igen sitt parti”. Detta demobiliserade även många medlemmar i valrörelsen.

6F består av Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko.