Nu ska Nyamko Sabuni göra en Annie och Ebba, alltså rädda ett utrotningshotat parti. Då är det lätt att bunta ihop Nyamko Sabuni med de andra två borgerliga kvinnliga partiledarna. Nyamko Sabuni är liksom sina två borgerliga kollegor orädd och går in partiledarjobbet som en underdog. Hon har också högt medieskrik kring sig. Hon är liksom Ebba Busch Thor och Annie Lööf något av en vattendelare som i sin tydlighet stöter bort en del av kärntrupperna.

En sak som utmärker Nyamko Sabuni är att hon går in från ett annat håll i partiledarjobbet. Hon är uppvuxen i något av en intellektuell överklass, till skillnad från Annie Lööf och Ebba Busch, som kommer mer från mellanmjölksmedelklassförhållanden. Nyamko Sabuni har också ett väl utbyggt etablissemangsnätverk à la Stockholm. Till skillnad från Annie Lööf som koketterar med influerare som Isabella Löwengrip och Ebba Busch Thor som gifter bort youtubern Margaux Dietz, tror jag att Nyamko Sabuni står över den typen av flörter med sociala medier-stjärnor, som kan ha många följare men kanske i övrigt inte är så avgörande.

Nyamko Sabuni sticker också ut när det gäller yrkesbakgrund. Hon har bland annat jobbat som pr-konsult på Geelmuyden Kiese, och är drillad i konsten att göra pr, något som i och för sig inte hjälpte Anna Kinberg Batra (m), som hade jobbat på Prime.  Efter att ha lämnat rollen jämställdhetsminister 2010, har Nyamko Sabuni jobbat på konsultföretaget ÅF, som erbjuder tunga ingenjörstjänster. Där har hon jobbat som hållbarhetschef och haft ett litet team omkring sig. Hon ska ha varit en tydlig, men förstående chef. Hon har suttit i ledningsgruppen och ska ha lämnat raka besked även där. Hon jobbade kanske inte häcken av sig, men den som jobbar på ÅF så länge får infinna sig varje dag på jobbet i en inte alltför glassig del av stan i Solna, köra räckor av möten och driva på en enorm organisation. På ÅF har Nyamko Sabuni varit med om att införa en månad, oktober, där bara kvinnor anställs. Hon har jobbat med att hitta sätt att smidigare få in utländska ingenjörer och har lärt sig om det internationella näringslivet. Ingen av de andra partiledarna är ens i närheten av Nyamko Sabunis erfarenheter av att jobba i näringslivet.

Även vad gäller medierelationer, skiljer sig Nyamko Sabuni från de andra partiledarna då hon sedan några mandatperioder har en partner, Lennart Persson, som är en tidigare tung SVT-journalist. Det kan verka som en oväsentlig detalj, men många toppolitiker har faktiskt undermåliga kunskaper i hur medier egentligen fungerar, så dåliga att det ligger på gränsen till mytbildning med ständig övertro till journalisters förmåga att avslöja partiers inre liv. Nyamko Sabuni borde kunna ha en mer avspänd relation till medierna än många andra partiledare.

Sammantaget kommer nog ingen av de andra partiledarna från en så hög och för all del icke-folklig position i Sverige som Nyamko Sabuni. Samtidigt erbjuder hon också något som en stor och betydande grupp väljare kan ha saknat.

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion
rolf@dagensopinion.se