Den 4 juli står han på scenen på Kallbadhuset i Visby tillsammans med Akademikerförbundet SSRs ordförande Heike Erkers och föreläsaren Claes Schmidt/Sara Lund.
 
– Vi har haft ett projekt sedan 2015 som vi kallar Öppet Sverige. Det handlar om integration, antidiskriminering och likabehandling. Vi har gjort ett omfattande arbete och det ska vi lyfta i Almedalen, förklarar Margareta Bosved, kommunikationschef på Akademikerförbundet SSR.
Förra året genomförde förbundet ett liknande event. Då kom 2 000 personer.
– Vi hoppas förstås att det ska komma lika många i år.
Redan från start var ståupparen Özz Nûjen med i projektet.
– Vi har haft med medlemskvällar och träffar och då har vi diskuterat de här frågorna och sedan har han haft sin föreläsning.

Nu har ju Özz Nûjen varit i blåsväder. Detta efter att den terrordömda Akilov berättat att han gjorde svartjobb på Özz Nûjens lantställe på Gotland. Hur ser du på det?

– Vi tar själva avstånd från allt som har med svarta pengar att göra. Vi anlitar honom i hans egenskap av ståuppare och vad som har hänt i hans hus vill vi inte spekulera i. Det får han svara på själv.

Han ha även starkt ifrågasatt SVT-journalisten Janne Josefsson granskning av Akilovs svartjobb. Hur ser ni på det?
– Jag recenserar inte hans medieframträdanden.

Kan det påverka er att Özz Nûjen har förekommit i dessa sammanhang?
– Det är inget vi har märkt. Och vi har haft välbesökta medlemskvällar sedan 2015.
 
Özz Nûjen har inte jobbat gratis för förbundet.
– Vi har haft ett affärsmässigt avtal.
Men avtalet blir inte förlängt.
 
 – Vi har inga planer efter det här framträdandet. Vi kommer inte att jobba med Özz, vi har jobbat med honom under en kongressperiod på tre år och nu inleder vi ett nytt samarbete med en artist, säger Margareta Bosved.