Galleristen Björn Wetterling blev påkörd av en elsparkcykel och lät ad Jonas Frank ta fram en annons mot elsparkscyklarna, berättar Resumé. ”Tråkig inställning”, säger Vois kommunikationschef Kristina Nilsson till Dagens Opinion.

I olyckan fick Björn Wetterling båda armarna krossade och han ”går fortfarande till specialister minst två gånger per dag för rehabilitering och träning”, berättar Resumé.

I annonserna sitter Björn Wetterling i en fåtölj, på den vita väggen lyser text rött: Stoppa elsparkskaoset på Stockholms gator”.

Stockholm är samtidigt hemmaplan för elsparscykelföretaget Voi.

”Vi beklagar verkligen olyckan som Björn Wetterling var med om”, skriver Vois kommunikationschef Kristina Nilsson, i ett mejl och utvecklar:

”Det står förstås honom fritt fram att driva opinion för det han tror på, men vi tycker att det är en tråkig inställning att döma ut ett nytt transportslag på grund av en olycka som orsakats av en vårdslös förare. Vi på Voi arbetar för att ställa om hur vi rör oss i Stockholm och andra städer runtom i Europa. Vårt mål är att bidra till klimatmålen genom minskat bilresandet i städer, vilket också leder till bättre luft och i förlängningen säkrare och mer jämlika städer för alla invånare.”

Kristina Nilsson berättar också att Voi försöker komma till rätta med problemen:

”Delade elsparkcyklar har funnits i tre år och under den här tiden har vi märkt av en del utmaningar, där vi arbetar intensivt med att utveckla tekniska lösningar för att öka ansvarsutkrävandet mot våra användare. Det handlar om allt ifrån vårt reaktionstest, som ska förhindra att folk åker elsparkcykel när de har druckit, till geobaserade lösningar som sänker hastigheten för elsparkcyklar i särskilda områden”.