Trots att det råder underskott på elproduktion i södra Sverige har vindkraftsbolagen haft stora svårigheter med att bygga ut vindkraften. Detta sedan försvaret inrättat stora stoppområden, som enligt bolagen rör sig om hela 51 procent av landytan söder om Gävle.
– Det handlar om betydligt större områden än i andra, jämförbara länder, säger Anders Lyberg, vd på Vindin AB.
 
Bolagen kan istället tvingas bygga sina vindkraftverk i norra Sverige, något som de hävdar skulle ta längre tid och kosta mycket mer. Enligt Anders Lyberg rör det sig om ökade ledningsförluster på minst 18 miljarder kronor.
– Svenska kraftnät behöver skaffa tillstånd för att bygga stora kraftledningar. Förutom att det tar tid och pengar är det mer naturligt att bygga där det behövs el. Dessutom blir det en förlust i överföringen, säger Anders Lyberg.
 
Genom en debattartikel i Dagens Nyheter i dag vill nu Anders Lyberg, tillsammans med branschkollegorna Bo Strandberg, Wallenstam Naturenergi, och Gunnar Eriksson, Gothia Vind, sätta press på regeringen för att lösa frågan.
– Vi hoppas de tar upp detta så att vi får en rimligare bedömning. Alla elkonsumenter vinner på att det byggs ut mer elkraft, det motverkar höjningar.
 
Enligt vindkraftsföretagen hotas många planerade vindkraftsverk. Bland annat planerar Vindin bygga Blekinge Offshore, som skulle omfatta 700 kraftverk i havet och ge åtta terawattimmar om året. Det handlar om en investering på 50 miljoner kronor som skulle skapa 200 nya arbetstillfällen och säkra 2 000 jobb inom basindustrin.
 
Även Gothia Vind och Wallenstam Naturenergi planerar att bygga sammanlagt 85 nya vindkraftverk, något som skulle generera 0,9 terawattimmar.
– Elpriserna har varit låga ett tag över sommaren, vilket beror dels på att det varit mycket nederbörd den sista tiden men också på att det tillkommit sex terawattimmar vindkraft och annan ny elproduktion som ökat utbudet och sänkt priset. Det är viktigt att det här får fortsätta, säger Anders Lyberg.
 
Anders Lyberg själv är oförstående inför försvarets ställning.
– FOI gjorde en utredning, där de inte heller kunde redovisa, tycker vi, skälen till att försvaret har så stora restriktioner.
 
Hur jobbar ni annars med den här frågan?
– Hela branschen jobbar med detta, inte minst branschföreningen Svensk Vindenergi. Vi jobbar mot försvaret, men vi kommer inte fram. Därför vill vi nu uppmärksamma omvärlden på detta, säger han.